Info servis

Zaustavljen 4-dnevni pad cijena američkih dionica

Nakon četiri dana uzastopnih gubitaka, američke burze u utorak su zabilježile rast cijena dionica, predvođen onima blue-chip kompanija poput Johnson&Johnson i DuPont, rezultiravši najvećim dnevnim postotnim dobitkom indeksa Dow Jones u posljednjih mjesec dana.

Dow indeks završio je poslovanje na 10.461 bodu, ojačavši 0,9 posto, što je njegov najveći dnevni postotni dobitak od 21. prosinca. Na vrijednosti je gotovo 0,6 posto dobio i tehnološki Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.019 bodova.

Blue-chip kompanija Johnson &Johnson ostvarila je rast cijena dionica od 3,6 posto po objavi dobiti za četvrto tromjesečje, koja je nadmašila očekivanja analitičara. Od dobitnika se isticao i američki proizvođač kemikalija DuPont, čije su dionice ojačale 1,2 posto, nakon što je objavio procjene rasta dobiti u 2005.

Uz dobre poslovne rezultate poslovanja američkih kompanija, odličnom raspoloženju ulagača doprinio je i podatak o rastu povjerenja potrošača u SAD-u u siječnju. "Rast cijena dionica rezultat je niza dobrih izvješća o zaradama. Podatak o potrošačkom povjerenju također je prilično dobar", ocijenio je strateg u njujorškoj brokerskoj kući Spencer Clarke, Michael Sheldon.

Ojačale su i dionice farmaceutskog diva Merck za 3,7 posto, iako je izvijestio o padu tromjesečne zarade za 21 posto, zbog povlačenja njegova lijeka za artritis Vioxx i drugih troškova. Razlog jačanja njegovih dionica, kažu analitičari, je što nije bilo novih neočekivanih vijesti.

Na dobitku su bile i dionice proizvođača čelika, pri čemu su one AK Steel, po objavi boljih od očekivanja tromjesečnih rezultata poslovanja, ojačale 2,4 posto, samo dan nakon što je US Streel izvijestio o golemom profitu. Njegove su dionice ojačale 1,6 posto.

Rast cijena dionica zabilježen je i na europskim tržištima pod utjecajem jačanja dionica banke Lloyds TSB, osiguravatelja Avive i telekoma Cable&Wireless. Londonski Ftse indeks porastao je pritom 0,64 posto, na 4.843 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od gotovo 0,8 posto, dosegnuvši 4.233 bodova.

Hina