Info servis

Europske burze bilježe gubitke uoči nove sezone poslovnih izvješća

Potaknuti padom cijena dionica tehnološkog sektora te cijenama nafte iznad 45 dolara po barelu, europski burzovni indeksi u utorak su izgubili na vrijednosti.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,3 posto, na 4.825 bodova. Frankfurtski DAX spustio se gotovo jedan posto, na 4.266 bodova.

Tehnološke dionice u prosjeku su izgubile 1,1 posto na cijeni nakon što je najveći europski proizvođač poluvodiča, STMicroelectronics objavio profitnu marginu za četvrto tromjesečje lani ispod planirane uslijed slabog tečaja dolara. To je cijene njegovih dionica srušilo za 3,3, posto.

I njegov rival, njemački Infineon pretrpio je gubitak na cijeni dionica, i to za 2,5 posto, po odluci da odustane od planirane prodaje dijela proizvodnje s optičkim kablovima, vrijedne 206 milijuna dolara.

Ulagači sada s nestrpljenjem očekuju poslovne rezultate Intela, vodećeg svjetskog proizvođača, koji se očekuju do kraja dana. "Obujam trgovanja je smanjen budući svi očekuju poslovno izvješće Intela večeras", opisao je raspoloženje na tržištu jedan amsterdamski trgovac. "Nakon dobrog prošlog tjedna, ulagači su se vratili korak unatrag".

Tržište pritišće i novo jačanje cijena nafte prema 46 dolara po barelu, uslijed problema s proizvodnjom u Iraku te novih zahlađenja u SAD-u.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,9 posto, na 11.539 bodova.

Hina