Info servis

Radnici Remontnog brodogradilišta u stečaju najavili tužbu protiv države zbog duga

Oko 400 sadašnjih i bivših radnika Remontnog brodogradilišta Šibenik u stečaju tužit će državu zbog 5,5 milijuna kuna duga za plaće, jubilarne nagrade i naknade za godišnji odmor u desetogodišnjem razdoblju koje je prethodilo stečajnom postupku u tom poduzeću, rekao je na tiskovnoj konferenciji Branko Kronja, predstavnik 119 otpuštenih radnika u Odboru vjerovnika.

Ustvrdio je da radnici nisu krivi za dugove i situaciju nastalu u poduzeću, koje je bilo u stopostotnom vlasništvu države i koje je, "zbog loše poslovne politike onih koji su ga vodili", u siječnju 2003. otišlo u stečaj.

Po Kronjinim riječima, radnici traže da se iz koncesije, koju je na prostor Remontnog brodogradilišta prošle godine dobio vlasnik primoštenskog Nautičkog centra Goran Prgin, izdvoji i proda dio koji ne pripada javnom pomorskom dobru i da se na taj način isplate dugovi sadašnjim i bivšim radnicima ili njihovim nasljednicima.

Predstavnici radnika napominju pritom da se njihovo nezadovoljstvo i potraživanje ne odnose na koncesionara Prgina.

Kronja je naglasio da će predstavnici radnika u Odboru vjerovnika Remontnog brodogradilišta u stečaju tražiti od Stečajnog vijeća reviziju cijelog postupka i razrješenje stečajnog upravitelja Draška Lambaše. Kronja je ustvrdio da stečajni upravitelj nije napravio plan preustroja poduzeća iako je po zakonu to trebao učiniti. "Svima je, posebno radnicima koji su trebali imati prednost pred ostalim stečajnim vjerovnicima, ostao dužan, a jedini mu je cilj namiriti vlastite troškove", rekao je Kronja.

"Remontno brodogradilište u stečaju posjedovalo je 354 dionice šibenske Jadranske banke, vrijednost kojih je od rujna prošle godine počela naglo rasti. U listopadu ih je banka povukla po nominalnoj cijeni od 2000 kuna po dionici. U izvješću stečajnog upravitelja nema ni riječi o tome kada je i zašto vratio banci dionice i gdje su novci dobiveni prodajom. Zahtijevamo da se dionice vrate poduzeću u stečaju i da se njima trguje na burzi , a ne ispod stola. S obzirom na njihovu današnju vrijednost procjenjujemo da je stečajna masa osiromašena za oko pola milijuna kuna", rekao je Kronja.

"Smatram da je ovo klasičan primjer sukoba interesa jer je predsjednik Odbora vjerovnika Remontnog brodogradilišta Mate Šarić ujedno i član Uprave Jadranske banke. Tako su u ovom stečajnom postupku na dobitku jedino Jadranska banka i stečajni upravitelj", kazao je Kronja.

Dodao je i kako stečajni upravitelj nije u stečajnu masu unio naknade za godišnji odmor u kalendarskoj godini u kojoj je otvoren stečaj, na što ga obvezuje Zakon o radu, čime je ukupnu masu umanjio za daljnjih 300 tisuća kuna.

Branko Kronja i Ivan Lokas Solus, bivši sindikalni povjerenik u Remontnom brodogradilištu, naglasili su da se njihovo nezadovoljstvo i potraživanje ne odnosi na sadašnjeg koncesionara Gorana Prgina, koji je prije potpisivanja ugovora o tridesetogodišnjoj koncesiji za prostor Remontnog brodogradilišta isplatio 4,5 milijuna kuna otpremnine bivšim radnicima i 5 minimalnih plaća svakom od 228 zaposlenika koji su ostali na poslu.

Hina