Info servis

DT ostvario 16 posto veće prihode, 1 posto veću dobit

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) danas je izvijestio da mu se dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju gotovo nije mijenjala u odnosu na godinu ranije, odnosno tek je 1 posto veća, iako je poslovanje vezano za mobilne komunikacije zabilježilo dvoznamenkasti rast zarada.

U tom je razdoblju DT zabilježio prihode u visini 12,9 milijardi eura, što je 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Riječ je o preliminarnim podacima za prvo tromjesečje, koje je iznio čelnik tvrtke Ron Sommer, komentirajući ukupne poslovne rezultate za 2001. Lani je DT poslovao s gubitkom prije oporezivanja u iznosu 2,5 milijarde eura.

Porast prihoda u tvrtki pripisuju prije svega konsolidaciji poslovanja svog mobilnog operatera u SAD-u VoiceStreama. On sada, kako je izvijestio Sommer, posluje pozitivno, nakon gubitaka zabilježenih u drugoj polovini prošle poslovne godine.

U prva je tri mjeseca ove godine dio poslovanja s mobilnim komunikacijama T-Mobile International, zabilježio porast prihoda za više od 66 posto, na 4,5 milijardi eura. U tom je iznosu s približno 1,4 milijardi eura, ili više od 30 posto, sudjelovao VoiceStream. U istom je razdoblju T-Mobile ostvario dobit prije oporezivanja u iznosu 1,2 milijarde eura, dvostruko veću u usporedbi s prvim tromjesečjem 2001.

Lani je DT ostvario neto prihode u iznosu 48,3 milijardi eura, 18 posto veće u odnosu na godinu ranije, te gubitak prije oporezivanja od 2,5 milijarde eura, nasuprot dobiti prije oporezivanja od 6,3 milijarde zabilježenoj godinu ranije. Zbog lošijih poslovnih rezultata za 2001., DT je predložio dividendu od 0,37 eura po dionici, nasuprot 0,62 eura isplaćenih godinu ranije.

Hina