Info servis

Obveznice za naknadu oduzete imovine uvrštene na VSE

U Prvu kotaciju Varaždinske burze (VSE) danas su uvrštene serija A i serija B Obveznica Republike Hrvatske za naknadu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a prvi dan trgovanja obveznicama bit će ponedjeljak, 3. siječnja iduće godine, izvijestili su danas s Varaždinske burze.

Ova je obveznica dužnički nekamatonosni anuitetski vrijednosni papir na donositelja, koji je izdao Fond za naknadu oduzete imovine.

Amortizira se kroz četrdeset jednakih polugodišnjih anuitetskih kupona globalne obveznice koji dospijevaju 1. siječnja i 1. srpnja svake godine u razdoblju amortizacije, s time da prvi anuitetski kupon globalne obveznice dospijeva 1. siječnja 2000., a posljednji 1. srpnja 2019. godine.

Serija A izdana je u iznosu od 61.320.000 eura, a serija B u iznosu od 25.000.164 eura.

Sredstvima prikupljenima ovom obveznicom podmirivat će se obveze prema ovlaštenicima naknade koji su pravo na naknadu stekli pravomoćnim rješenjem nadležnog ureda državne uprave, a nakon provođenja postupka utvrđivanja prava na naknadu prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Fond za naknadu oduzete imovine obveznik je naknade u novcu i obveznicama Republike Hrvatske za svu onu imovinu koja se ne može vratiti bivšem vlasniku u naravi - za stanove, poljoprivredna zemljišta, šume i šumska zemljišta, građevinska zemljišta, poslovne prostore, brodove i brodice te pokretnine.





Hina