Info servis

ZSE: nova serija obveznica fonda za naknadu oduzete imovine

Odbor za uvrštenje vrijednosnih papira Zagrebačke burze (ZSE) odobrio je uvrštenje u Službeno tržište Anuiteta obvezničkih udjela nove serije Obveznice Republike Hrvatske za naknadu oduzete imovine u iznosu od 25.000.164 eura, a trgovina anuitetima započet će 3. siječnja iduće godine, izvijestili su sa Zagrebačke burze.

Obveznica je nekamatonosni anuitetski vrijednosni papir koji se amortizira kroz četrdeset jednakih polugodišnjih Anuiteta obvezničkih udjela koji dospijevaju 1. siječnja i 1. srpnja svake godine u razdoblju amortizacije, a posljednji dospijeva 1. srpnja 2019. godine.

Od tih četrdeset rodova Anuiteta obvezničkih udjela, trgovanje će se omogućiti samo za nedospjele Anuitete sa simbolima FNOI-D te oznake mjeseca i godine dospijeća pojedinih anuiteta obveznice.

Nominalna vrijednost Anuiteta obvezničkog udjela, odnosno iznos koji će obvezničaru biti isplaćen o njegovu dospijeću iznosi 5,11 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Ovom serijom te obveznice podmirivat će se obveze prema ovlaštenicima naknade koji su pravo na naknadu stekli pravomoćnim rješenjem nadležnog ureda državne uprave, a nakon provođenja postupka utvrđivanja prava na naknadu prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Fond za naknadu oduzete imovine obveznik je naknade u novcu i obveznicama Republike Hrvatske za svu onu imovinu koja se ne može vratiti bivšem vlasniku u naravi - za stanove, poljoprivredna zemljišta, šume i šumska zemljišta, građevinska zemljišta, poslovne prostore, brodove i brodice te pokretnine.

Na ime utvrđene naknade za oduzetu imovinu Fond je do danas ukupno isplatio 170.263.102 kuna naknade u novcu i dodijelio obvezničkih udjela Serije A u kunskoj protuvrijednosti 60.366.269 eura.

Hina