Info servis

Munich re ne vidi potrebu revizije prognoza o zaradi nakon tsunamija

Najveća reosiguravateljska tvrtka u svijetu Munich Re objavila je kako ju štete prouzročene smrtonosnim tsunamijima u Indijskom oceanu vjerojatno neće stajati više od 100 milijuna eura.

Kompanija je upozorila da je previše rano za "argumentirane procjene o šteti" ali je napomenula da početne informacije upućuju na zaključak da će njezini gubici biti ograničeni zbog slabe pokrivenosti tih šteta policama osiguranja pa smatra da nema potrebe za revizijom prognoza o zaradi.

Čelnik Munich Re-ove poslovne jedinice Geo Risk slaže se s procjenom da će gubici osiguravatelja biti ograničeni ali drži da će ukupna vrijednost šteta na zgradama i ostalim objektima u regiji vjerojatno ipak dosegnuti najmanje 10 milijardi eura.

"Velika površina zahvaćenog područja i strahovite štete koje sam vidio u televizijskim izvješćima potkrepljuju moje uvjerenje da će vrijednost šteta dosegnuti te razmjere", kazao je Gerhard Berz.

Pritom je čelnik Geo Riska upozorio da se njegova procjena ukupne vrijednosti šteta temelji na njegovom iskustvu s ranijim prirodnim katastrofama te da još nema dovoljno informacija za pouzdane procjene.

Munich Re objavio je da je i prije nedjeljnog potresa u podmorju i tsunamija 2004. bila najskuplja godina za osiguravatelje kada je riječ o prirodnim katastrofama budući da su štete pokrivene policama osiguranja dosegnule oko 40 milijarde dolara. Oko 35 milijardi dolara tih šteta otpada na posljedice niza uragana koji su pogodili jug SAD-a i Karibe i ciklona u Japanu, dodaju u toj reosiguravateljskoj tvrtki.

Munich Re procjenjuje ukupne ovogodišnje gospodarske gubitke, uključujući i štetu koja nije bila pokrivena policama osiguranja - na više od 130 milijarde dolara, što je dvostruko više od razine iz 2003.

Hina