Info servis

Izvanredna skupština Varteksa u veljači

Uprava varaždinske tekstilne industrije Varteks d.d. sazvala je za 7. veljače izvanrednu sjednicu Glavne skupštine, na kojoj će se odlučivati o izmjenama Statuta i time omogućiti da u Nadzorni odbor jednog člana imenuje Vlada.

Sazivanjem izvanredne skupštine i omogućavanjem imenovanja predstavnika Vlade u Nadzorni odbor Uprava Varteksa izvršava i jedan od zaključaka s prošlotjednog sastanka u Ministarstvu financija za rješavanje situacije u Varteksu.

Prema prijedlogu izmjena Statuta o kojima će se odlučivati na izvanrednoj skupštini Varteksa, broj članova Nadzornog odbora te tvrtke sa sadašnjih pet povećao bi se na sedam članova.

Od toga bi se pet članova Nadzornog odbora stalno biralo na Glavnoj skupštini, jednog bi imenovali ili neposredno birali radnici, a jednog bi imenovala Vlada.

Kako je najavljeno, na Skupštini će se birati još jedan član NO-a, a prema prijedlogu to bi trebala biti Vesna Trnokop Tanta.

Nakon održane izvanredne Skupštine i usvajanja predloženih odluka, uputit će se obavijest Vladi da imenuje svoga predstavnika u Nadzorni odbor Varteksa, objavili su iz te tvrtke.

Imenovanje Vladina predstavnika u Nadzorni odbor dogovoreno je na sastanku u Ministarstvu financija, održanom 16. prosinca, kada je također zaključeno da će država pomoći razrješavanju situacije u Varteksu davanjem državnih jamstava, uz tržišne uvjete.

Tada je također zaključeno da će poslovne banke predložiti reprogramiranje postojećih dugova Varteksa na 10 godina uz povoljne kamate, te da će pratiti tekuće poslovanje Varteksa uz državno jamstvo od 50 milijuna kuna na rok od tri godine i uz povoljne kamate.

HBOR će pak poduprijeti program restrukturiranja Varteksa sa 90 milijuna kuna zajma, zajmom na rok od 10 godina, uz dvije godine počeka i kamatu od 4 posto, a uz uvjet odobrenja državnog jamstva od 50 milijuna kuna.

Hina