Info servis

Microsoftova zajednica u 2004. ostvarila oko 90 milijuna dolara

Vrijednost poslovanja Microsoftove zajednice u Hrvatskoj, koja broji 1.063 tvrtke, u 2004. godini dosegnula je između 80 i 90 milijuna američkih dolara, izjavio je danas direktor Microsofta Hrvatska Davor Majetić na susretu s novinarima.

Govoreći o očekivanjima Microsofta Hrvatska u idućoj godini, Majetić je istaknuo kako očekuje daljnji porast vrijednosti poslovanja Microsoftove zajednice od 20 do 30 posto. Očekuje da će doći do daljnjeg okrupnjavanja njihove partnerske mreže, specijalizacije partnerskih tvrtki i povećane investicije njihovih partnera u razvoj. Microsoft Hrvatska će također nastaviti investirati u lokalizaciju proizvoda, rekao je Majetić.

Iduće godine očekuje dinamičan rast na području malih i srednjih poduzeća, napominjući da je 2005. godina strateških državnih projekata poput One Stop Shopa, projekta e-pravosuđa, te informatičkih projekata u zdravstvu.

Istaknuo je da je broj tvrtaka u Microsoftovoj zajednici u Hrvatskoj s lanjskih 850 povećan na 1.063 partnerske tvrtke. Dodao je da je Microsoft Hrvatska u program tehnološkog i poslovnog školovanja uložio više od pola milijuna američkih dolara.

Govoreći o hrvatskom informatičkom tržištu u 2004. u cjelini, Majetić je kazao da je to bila godina konsolidacije i usporavanja fizičkog rasta, u kojoj dosegnuta vrijednost tržišta od 570 milijuna američkih dolara, što je 17 posto više nego 2003. Najveći porast imao je segment usluga i podrške, dok je prodaja osobnih računala porasla za četiri posto. Također je to bila godina konsolidacije IT projekata na razini države, te konsolidacije i usporavanja rasta tržišta kućnih korisnika, ocijenio je.

Prema njegovima procjenama, IT potrošnja u 2005. u Hrvatskoj trebala bi doseći razinu od 600 milijuna američkih dolara. Također bi se trebao ostvariti pomak s kupovanja informatičke opreme, usluga i infrasturkture na poslovne aplikacije i rješenja.

Globalna informatička tvrtka Microsoft, čija poslovna godina završava 30. lipnja 2004. imala je promet 36,8 milijardi američkih dolara ili 14,4 posto veći.

Hina