Info servis

Uskoro obračunska jedinica za telefoniranje 1 sekunda

Davatelji usluga u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži sa znatnijom tržišnom snagom morat će u svojoj ponudi imati tarifni sustav s obračunskom jedinicom od 1 sekunde, najavio je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Ministar Kalmeta to je rekao predstavljajući Pravilnik o telekomunikacijskim uslugama i Pravilnik o prenosivosti broja i predodabiru operatera koji bi trebali stupiti na snagu početkom 2005. godine.

Na upit da će novi način obračuna možda značiti i ukidanje telefonske pretplate, ministar je rekao da pretplata ostaje, zbog troškova održavanja sustava, no da je moguće očekivati da će fiksni operateri, poput mobilnih, ponuditi modele bez pretplate.

Kako je u Hrvatskoj davatelj usluga sa znatnijom tržišnom snagom u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži tvrtka T-HT, ona će sukladno Pravilniku o telekomunikacijskim uslugama, morati ponuditi korisnicima tarifni sustav s obračunskom jedinicom od 1 sekunde. Pritom će prethodno morati dobiti suglasnost Vijeća Agencije za telekomunikacije, u roku od 60 dana od stupanja Pravilnika na snagu.

Kalmeta očekuje da T-HT neće povisiti cijene razgovora zbog novog načina obračuna.

Sadašnje T-HT-ovo obračunsko razdoblje za naplatu razgovora u fiksnoj mreži je 1 minuta, čime su nezadovoljni korisnici i potrošačke udruge. Taj sustav omogućava T-HT-u da, primjerice, razgovore koji traju 1 minutu i 1 sekundu, naplaćuje kao razgovore od 2 minute.

Drugu važnu novost koju je najavio Kalmeta, donosi Pravilnik o prenosivosti broja i predodabiru operatera. Riječ je o obvezi operatera u fiksnoj i mobilnoj telefoniji da omoguće svojim korisnicima da na njihov zahtjev, neovisno o promjeni operatera ili davatelja usluga, zadrže broj koji im je bio dodijeljen u telekomunikacijskoj mreži.

Značajna novost je i mogućnost predodabira operatera u nepokretnoj mreži, odnosno fiksnoj telefoniji. Operateri će morati omogućiti svojim pretplatnicima predodabir bilo kojeg operatera s kojim imaju sklopljen ugovor o međusobnom povezivanju pri čemu je takav odabir unaprijed programiran. To znači da će korisnik prije početka razgovora moći pomoću posebnog koda odabrati operatera čije usluge želi koristiti, a naplata će se obavljati na osnovu međusobnog dogovora operatera, pojasnio je Kalmeta.

Usluge prenosivosti broja i predodabira operatora u nepokretnoj mreži primjenjivat će se od 1. siječnja 2005., a u pokretnoj mreži najkasnije od 30. lipnja 2005., najavio je pomoćnik ministra za telekomunikacije Darko Dvornik.

Promjene koje donose novi pravilnici, očekuju Kalmeta i Dvornik, pozitivno će utjecati na razvoj zdravih konkurentskih odnosa na telekomunikacijskom tržištu u Hrvatskoj i njegovom usklađivanju s EU regulativom, a korisnicima će donijeti bolje usluge i povoljnije cijene.

Upitan hoće li država, zbog novog tarifnog sustava, morati Deutsche Telekomu (DT) (većinskom vlasniku T-HT-a) nadoknaditi troškove, Kalmeta je odgovorio da je Pravilnik o telekomunikacijskim uslugama usuglašen s Ugovorom o prodaji dijela dionica tadašnjeg HT-a DT-u te da nema bojazni od eventualnog obeštećenja DT-a.

Isto tako, Kalmeta je najavio da će uskoro javnosti predstaviti sažetak ugovora o prodaji HT-a, u kojemu će biti najvažnije stavke iz tog ugovora.

Upitan zašto javnosti neće predočiti cjelovit tekst ugovora, Kalmeta je odgovorio da bi takav postupak bio kršenje poslovne tajne, što se izbjegava objavom sažetka ugovora.

Do kraja godine, najavio je Kalmeta, ministarstvo će donijeti još 10 pravilnika i jednu uredbu kojima je cilj priprema za liberalizaciju telekomunikacijskog tržišta.

Hina