Info servis

Vukelić: preregistracija za "Suvenir Sirač"

Ustanova "Suvenir Sirač", nakon Nove godine najvjerojatnije će poslovati kao novoosnovana pravna osoba, čime će se pokušati riješiti problem dugovanja ustanove i omogućiti joj nastavak rada.

Izvijestio je to ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, nakon sastanka na kojemu je razmatrana mogućnost nastavka poslovanja te ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem koja izrađuje proizvode od drva.

Kako je izvijestio, dogovoreno je da program financijske i poslovne konsolidacije treba biti gotov za 15 dana, nakon čega će se najvjerojatnije pristupiti osnivanju nove pravne osobe.

Ta 'nova' ustanova, rekao je Vukelić, najvjerojatnije bi bila u vlasništvu lokalne uprave, a poslovala bi uz financijsku potporu države. Isto tako, napomenuo je Vukelić, u novoj ustanovi po mogućnosti bi trebalo zadržati sve sada zaposlene radnike, dok državna tajnica za rad Vera Babić dodaje da radna mjesta osoba s posebnim potrebama ne bi trebala doći u pitanje.

Osnovni problem Suvenira je dug od 20 milijuna kuna koji ustanova ima prema raznim vjerovnicima, od čega se više od 8 milijuna kuna odnosi na potraživanja radnika. Oni traže novčanu naknadu za vrijeme u kojemu su primali minimalne plaće, iako je na snazi Kolektivni ugovor po kojemu im pripada plaća na osnovi koeficijenata, pojasnila je ravnateljica Suvenira Sanja Bogdan - Pavlović. Ona ističe da bi novouspostavljena ustanova mjesto na tržištu mogla pronaći u plasmanu proizvoda od punoga drva.

Suvenir trenutno zapošljava 63 radnika, od kojih je 32 osobe s posebnim potrebama. Kako se doznaje, radnici su za sutra najavili prosvjed ispred sjedišta Vlade, zbog dugovanja za plaće.

Hina