Info servis

Erste Invest će upravljati Fondom hrvatskih branitelja

Društvo za upravljanje investicijskim fondovima Erste Invest d.o.o., koji posluje u sastavu Erste Bank grupe, izabrano je nakon provedenog javnog natječaja za društvo koje će upravljati Fondom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Kako su danas izvijestili iz Erstea, taj je Fond utemeljen Zakonom o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a procjenjuje se kako bi imovina tog Fonda trebala iznositi više od 3,5 milijardi kuna.

Ponuda Erste Investa, nakon provedenog natječaja, ocijenjena je najprihvatljivijom od strane Upravnog odbora Fonda, a Erste Invest je ispunio sve uvjete i kriterije iz natječaja i Zakona o Fondu.

Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji po svojoj je naravi otvoreni investicijski fond, a Zakonom o Fondu određeni su članovi Fonda. Prema prihvaćenoj ponudi Erste Investa, depozitna banka - skrbnik Fonda bit će HVB Splitska banka d.d., dok je za revizorsku kuću odabrana tvrtka Deloitte & Touche.

Erste Invest sa svojim klijentima - fizičkim i pravnim osobama, posluje preko svog sjedišta u Zagrebu te putem poslovne mreže Erste & Steierm?rkische banke (ESB).

U prvih jedanaest mjeseci ove godine Erste Invest je zabilježio porast imovine pod upravljanjem za 630 posto, tako da je imovina pod upravljanjem tok društva sa 52,21 milijun kuna koliko je iznosila na kraju 2003. godine, na kraju studenog porasla na 381,59 milijuna kuna.

Erste Invest trenutno upravlja otvorenim investicijskim fondovima novčanim fondom Erste MONEY, obvezničkim fondom Erste BOND i mješovitim fondom Erste INTERNATIONAL. Društvo je osnovano 1998. godine, a većinski su mu vlasnici Erste vrijednosni papiri Zagreb (sa 70 posto) te Erste Sparinvest KAG iz Austrije (30 posto). Tvrtka Erste vrijednosni papiri u većinskom je vlasništvu Erste Bank AG iz Beča.

Hina