Info servis

Ohrabrujući američki pokazatelji potaknuli kupovine dolara

Tečaj dolara ojačao je u petak na svjetskim deviznim tržištima nakon ponešto ohrabrujućih američkih gospodarskih pokazatelja koji su trgovce ohrabrili na kupovine trenutno jeftine američke valute.

Euro je tako oslabio do podneva gotovo jedan posto prema dolaru, pa iznosi 1,3272 dolara. Spustio se i tečaj britanske funte za 0,2 posto, na 1,9366 dolara. Tečaj japanske valute gotovo i nije promijenjen, pa dolar košta 104,4 jena, dok je švicarski franak pojeftinio 1,1 posto, pa dolar stoji 1,1559 franaka.

Manji od očekivanja američki manjak u platnoj bilanci u trećem ovogodišnjem tromjesečju, snažnija industrijska aktivnost u atlantskoj regiji SAD-a te oštar pad broja novih nezaposlenih u prošlome tjednu pomogli su oporavku tečaja dolara.

I dok na tržištu sudionici još vjeruju kako je slabiji dolar nužan kako bi se korigirale američke trgovinske neravnoteže, dobri pokazatelji potaknuli su kupovine dolara uoči božićnih praznika.

"Manjak u bilanci plaćanja SAD-a bio je katalizator za ulagače koji su odlučili kupovati jeftini dolar prije neko započnu zatvarati svoje poslovne knjige za ovu poslovnu godinu", ocijenio je tržišno raspoloženje Kamal Sharma, valutni strateg Dresdner Kleinworta.

Hina