Info servis

Ministarstvo financija: rješenja za Varteks

Poslovne banke reprogramirat će dio dugova Varteksa, banke će pratiti tekuće poslovanje te varaždinske tvrtke uz državno jamstvo od 50 milijuna kuna, a program restrukturiranja Varteksa poduprijet će Hrvatska banka za obnovu i razvitak sa zajmom od 90 milijuna kuna, uz uvjet odobrenja državnog jamstva od 50 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva financija sa današnjeg sastanka svih zainteresiranih strana za rješavanje situacije u Varteksu.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici ministarstava, poslovnih banaka i HBOR-a, te predstavnici Varteksa, a sastanak je, kako sa navodi, održan na inicijativu premijera Ive Sanadera.

Iz Ministarstava financija su izvijestili da su poslovne banke predložile reprogramiranje dijela postojećih dugova Varteksa na rok od 10 godina uz povoljne kamate, a unutar roka od 10 godina odobrava se poček od dvije godine.

Zaključeno je također da će banke će pratiti tekuće poslovanje Varteksa uz državno jamstvo od 50 milijuna kuna na rok od tri godine i uz povoljne kamate.

HBOR će pak poduprijeti program restrukturiranja Varteksa sa 90 milijuna kuna zajma, od čega 40 milijuna kuna za reprogramiranje kredita poslovnih banaka, a 50 milijuna kuna za plaćanje obveza prema dobavljačima i troškove restrukturiranja. Zajam će biti na rok od 10 godina, uz dvije godine počeka i kamatu od 4 posto, a uz uvjet odobrenja državnog jamstva od 50 milijuna kuna, zaključeno je na sastanku.

Također je Uprava Varteksa obvezana sazvati izvanrednu Skupštinu društva zbog imenovanja predstavnika Vlade u Nadzorni odbor, a u rok sedam dana odredit će se kontrolne točke koje će služiti kao pokazatelj dinamike ostvarenja plana restrukturiranja

Državno jamstvo, kako se navodi u priopćenju, izdaje se uz tržišne uvjete.

Prema priopćenju, na današnjem su sastanku sudjelovali ministar financija Ivan Šuker, ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić, pomoćnici ministra financija Hrvoje Radovanić i Krešimir Dragić, te predstavnici poslovnih banaka - članica Uprave Zagrebačke banke Tea Martinčić, član Uprave Privredne banke Zagreb Ivan Gerovac, članica Uprave Raiffeisen banke Lovorka Penavić, predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i član Uprave HBOR-a Krešimir Leko, te predstavnici Varteksa predvođeni predsjednikom Uprave Miljenkom Vidačekom.

Hina