Info servis

Njemački Anzag stekao 49 posto vlasništva u Oktal Pharmi

Frankfurtski veletrgovac farmaceutskih proizvoda Andreae-Noris Zahn AG (ANZAG) stekao je 49 posto vlasničkog udjela u zagrebačkom farmaceutskom veletrgovcu Oktal Pharma, i to otkupom dionica od privatnih dioničara, objavili su danas iz ANZAG-a.

Oktal Pharma, s tržišnim udjelom od oko 17 posto, treći je po veličini veletrgovac farmaceutskih proizvoda u Hrvatskoj, koji je 2003. godine s 200 radnika ostvarilo promet od 123 milijuna eura.

Kupnja dionica Oktal Pharme prvi je angažman ANZAG-a izvan Njemačke, a buduća suradnja sa zagrebačkom tvrtkom zamišljena je kao strateško partnerstvo. Ulazak na hrvatsko tržište tumače kao mogućnost otvaranja perspektiva rasta za tu tvrtku, s obzirom na razvoj farmaceutskog tržišta u Hrvatskoj i stabilne okvirne uvjete u državi.

Navode, naime, kako je hrvatsko tržište farmaceutskih proizvoda, s prometom od oko 720 milijuna eura i stopom rasta od oko 15,5 posto, jako buduće tržište.

U priopćenju se navodi i da se "dosadašnja uspješna uprava Oktal Pharme obvezala da će poduzeće i dalje voditi uz podršku tvrtke ANZAG". Dodaje se da će ANZAG aktivno podržavati upravu Oktal Pharme u svim procesima i u području marketinga te unapređenja prodaje "čime će se osigurati položaj na domaćem tržištu i s uspjehom proširiti poslovne aktivnosti".

ANZAG zapošljava 2.206 radnika, a u poslovnoj godini 2003./2004. ostvario je promet od 3,33 milijarde eura.

Hina