Info servis

Jukos pokrenuo stečaj pred američkim sudom

Vodeća ruska naftna kompanija Jukos objavila je u srijedu da je pred američkim stečajnim sudom zatražila zaštitu od vjerovnika i sudski nalog o blokadi aukcije Juganskneftegaza, koja je zakazana za 19. prosinca.

Jukos želi da američki sud prisili Rusiju da preuzme ulogu arbitra u pitanju njegova zahtjeva da mu se prizna šteta u visini nekoliko milijardi dolara, koju mu je nanijela "dosad neviđena kampanja nezakonitih, diskriminatornih i nesrazmjernih" poreznih računa.

"Naši su današnji koraci posljednje sredstvo kojem smo pribjegli kako bismo zaštitili prava naših dioničara, zaposlenika i klijenata", izjavio je u službenom priopćenju izvršni direktor Jukosa Steven Theede.

Vodeća ruska naftna kompanija objavila je da je zatražila sudsku zaštitu od vjerovnika sukladno članku 11 američkog stečajnog zakona, zatraživši hitno saslušanje pred američkim stečajnim sudom za južni distrikt Teksasa, sa sjedištem u Houstonu.

Jukos naglašava da se jurisdikcija američkog stečajnog prava proteže na cijeli svijet. Ruska tvrtka pritom podsjeća na vlastite značajne poslovne aktivnosti u Teksasu, ističući da se u toj američkoj saveznoj državi nalazi i sjedište njezina glavnog financijskog operatora Brucea Misamorea.

Ruska vlada želi pak putem aukcije prodati glavnu Jukosovu proizvodnu jedinicu Juganskneftegaz, koja čini 60 posto ukupne proizvodnje ruske naftne kompanije od 1,7 milijuna barela dnevno. Ta bi transakcija trebala Moskvi donijeti gotovo devet milijardi dolara i tako joj pomoći da podmiri Jukosove porezne dugove od 27 milijardi dolara.

Jukos je pak naglasio da je od američkog suda zatražio da spriječi sudjelovanje ruske vlade, sudionika u aukciji i financijera u rasprodaji Juganskneftegaza.

Hina