Info servis

Dražba za PPK Valpovo otkazana zbog interesa zaposlenika

Iz Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) danas su i službeno potvrdili otkazivanje javne dražbe za prodaju 41,92 posto dionica PPK Valpova, koja se danas trebala održati na Zagrebačkoj burzi, a kako se neslužbeno saznaje nova bi dražba trebala biti održana sredinom siječnja iduće godine, kada bi te dionice mogli otkupiti zaposlenici PPK Valpova.

Interes zaposlenika PPK Valpova, po tim je informacijama, i bio razlog otkazivanja današnje dražbe, odnosno HFP im je time želio pružiti dovoljno vremena da prikupe sredstva za otkup dionica.

Prema pozivu za današnju, otkazanu javnu dražbu, na prodaju je bio ponuđen paket od 170.932 dionice PPK Valpova, nominalne vrijednosti od 51,28 milijuna kuna, i to po početnoj cijeni od 12,82 milijuna kuna.

HFP je dionice PPK Valpova već više puta nudio na dražbama Zagrebačke burze, i to po cijeni od 18,99 milijuna kuna za cijeli paket, no niti jednom nisu našle kupca, zbog čega je Upravni odbor HFP-a u studenom donio odluku o snižavanju cijene.

Naime, ukoliko ne proda dionice PPK Valpova, HFP će morati, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica te tvrtke.

Spomenutih 41,92 posto dionica HFP je u ožujku ove godine za 19 milijuna kuna otkupio od dotadašnjeg vlasnika - tvrtke Novocommerce u vlasništvu Ive Brzice. Time je HFP postao vlasnikom nešto manje od 46 posto, dok su mali dioničari vlasnici više od 50 posto dionica PPK Valpova.

Za kupnju tih dionica HFP se zadužio kod poslovne banke, a kreditna bi sredstva trebala biti vraćena sredstvima prikupljenima od prodaje na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi. Ukoliko se spomenuti vlasnički paket ne proda, aktiviralo bi se i jamstvo Ministarstva financija te bi kredit bio vraćen proračunskim sredstvima.

Hina