Info servis

Ministarstvo gospodarstva i Grad Zagreb potpisali ugovor

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Grad Zagreb, te tri poslovne banke potpisali su danas ugovor o provedbi projekta "Lokalni projekti razvoja - Poduzetnik" koji poduzetnicima i obrtnicima omogućava povoljnije uvjete kreditiranja i lakšu proceduru odobravanja kredita.

Ugovor su sa ministarstvom i gradom potpisali predstavnici Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb i Erste&Steiermaerkische banke.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić ustvrdila je da ovaj novi ugovor donosi još povoljnije uvjete kreditiranja poduzetnika i bržu proceduru odobravanja kredita. Posebno je istaknula da će godišnja kamata, od šest posto, subvencijama grada i ministarstva u jednakim iznosima, u konačnici za poduzetnike iznositi između dva i četiri posto.

Planirani kreditni fond koji za ovaj projekt osiguravaju poslovne banke je 270 milijuna kuna, a Grad Zagreb će za subvencioniranje kamata izdvojiti 3,6 milijuna kuna.

Dosad je zaprimljeno 997 zahtjeva poduzetnika, od kojih su odobrena 544 kredita preko poslovnih banak u ukupnom iznosu od 425,33 milijuna kuna. Poduzetnici kojima su krediti odobreni zapošljavaju 3.836 radnika, a ostvarivanjem investicijskih projekata planirano je zapošljavanje još 1.887 novih radnika, kazala je Pavić.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić naglasio je važnost ovog sporazuma kojim se i Grad Zagreb uključuje u zajednicu županija koje su pristupile tom projektu, jer je to još jedan način poticanja zagrebačkih poduzetnika. Time će se stvoriti, kako je istaknuo, povoljnija klima za kreditiranje poduzetnika, zbog jednakih uvjeta za sve poduzetnike bez obzira iz koje su županije, a osim toga, ugovorom se nude još povoljnije, odnosno 33 posto niže kamate.

Kroz ovaj projekt se iskazuje potpora Vlade poduzetnicima i želimo kroz financiranje srednjeg i malog poduzetništva potaknuti zapošljavanje novih radnika, kazao je Vukelić, dodajući da u taj projekt još jedino nije uključena Međimurska županija.

Hina