Info servis

Japanski ulagači izbjegavaju EU zbog novih računovodstvenih pravila

Japanske tvrtke sve su opreznije glede prikupljanja kapitala u Europskoj uniji (EU) zbog strahova da bi Bruxelles mogao insistirati na temeljitom ispitivanju njihovih računa, piše financijski list Financial Times.

Poznate kompanije čijim se dionicama trguje u EU spremne su izaći iz kotacija europskih burzi ako odluka Europske komisije o računovodstvenim pravilima iduće godine bude išla protiv njih, kažu dužnosnici japanske vlade i bankari.

Nekoliko izdavatelja obveznica odbilo je koristiti europske burze u proteklih godinu dana i odlučilo se za prikupljanje kapitala privatno ili izvan EU.

U sklopu nastojanja zaštite ulagača, Komisija procjenjuje razlike između japanskih računovodstvenih standarda i međunarodnih računovodstvenih standarda koji bi se trebali usvojiti diljem EU u siječnju. Ako Komisija ocijeni da japanski standardi nisu ekvivalentni, mnoge japanske kompanije morati će revidirati svoje poslovne račune ako žele zadržati pristup EU.

Naohiko Matsuo, direktor za međunarodna financijska tržišta pri japanskoj agenciji za financijske usluge, kazao je da japanske kompanije neće prijeći na međunarodne računovodstvene standarde zbog troškova.

Jedan investicijski bankar pri američkoj banci u Tokiju kazao je da se tvrtkama doista ne sviđa čitava ta ideja pa će u slučaju da japanski standardi ne budu prihvaćeni postojati realna mogućnost da će se neki odlučiti na povlačenje dionica iz burzovnih kotacija.

Takve zabrinutosti predstavljaju ozbiljnu prijetnju Londonskoj burzi, gdje se trguje sa dionicama više od dvadeset japanskih kompanija.

Hina