Info servis

Konferencija o društveno odgovornom poslovanju

Tradicija društvene odgovornosti u Hrvatskoj u određenoj mjeri već postoji, no svijest o odgovornosti poduzeća prema svojim zaposlenicima, dioničarima, potrošačima, društvenoj zajednici i okolišu tek se počinje stvarati, istaknuo je danas direktor zastupstva Zaklade Konrad Adenauer Christian Schmitz.

Otvarajući konferenciju "Promicanje društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj: Agenda za 2005. godinu", u organizaciji Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) i Zaklade Konrad Adenauer, Schmitz je rekao kako će društveno odgovorno poslovanje sve više dobaviti na značenju u kontekstu poslovanja hrvatskih tvrtki na globaliziranom tržištu.

Društveno odgovorno poslovanje povećava konkurentnost tvrtki, zbog čega ga je Europska unija (EU) i odredila kao jedan od ključnih instrumenata kako bi do 2010. godine postala najkonkurentnije i najdinamičnije gospodarstvo na svijetu.

Stoga je 2001. godine donesena i tzv. "Zelena knjiga", odnosno osnovni dokument EU za promicanje europskih okvira za društveno odgovorno poslovanje, koji se odnosi ne samo na zemlje članice, već i na kandidate za punopravno članstvo, dakle od ove godine i na Hrvatsku, rekla je Marija Pejčinović Burić, državna tajnica u Ministarstvu europskih integracija, jednog od pokrovitelja ove konferencije.

Ciljevi današnje konferencije bili su pokazati važnost društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj u kontekstu uključivanja u EU i povećanja konkurentnosti gospodarstva, omogućiti dijalog i pripremu programa u cilju promicanja društveno odgovornog poslovanja te razviti strategiju budućih aktivnosti za promicanje društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj.

Ovom konferencijom tako se ujedno pokreće i međusektorska kampanja za promociju društveno odgovornog poslovanja "Agenda 2005.", koja bi trebala, prema riječima Domagoja Račića s EIZ-a, kulminirati međunarodnom konferencijom u listopadu iduće godine. Cilj te kampanje je podići svijest o važnosti društveno odgovornog poslovanja u gospodarskom sektoru, tijelima državne vlasti, lokalne uprave i samouprave, sindikatima te civilnom društvu.

Njome se ujedno želi i promovirati uspješne poslovne prakse i pružiti potpora malim i srednjim tvrtkama u promicanju društveno odgovornog poslovanja te potaknuti usvajanje kodeksa poslovnog ponašanja na tom području. Agenda 2005. bi trebala rezultirati i poboljšanjem regulatornog okvira u kojem su zakoni i propisi na tom području usklađeni sa standardima EU.

Hina