Info servis

Jeftinija nafta srušila cijene dionica energetskih kompanija

Klizanje cijena nafte na najnižu razinu u protekla tri mjeseca u utorak je na američkim burzama pogodila sektor energetskih dionica tako da su burzovni indeksi završili u minusu.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je za više od jedan posto, na 10.440 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 1,7 posto, na 2.114 boda. Nasdaq je tako ubilježio najveći dnevni postotni gubitak na vrijednosti u zadnjih šest tjedana, ponajviše zahvaljujući padu cijena dionica Intela.

"Cijene nafte se spuštaju i to pogađa dionice naftnih kompanija, a sve ostalo redovni je ciklus blage korekcije nakon značajnih dobitaka proteklih dana. Tržište dionica pomalo je umorno i uzelo je kratki predah", ocijenio je raspoloženje na tržištu Michael Murphy, izvršni direktor Wachovia Securitiesa.

Dionice najvećih naftnih kompanija našle su se na udaru prodaja, nakon što je barel nafte jučer pojeftinio 3,5 posto uslijed blagog početka zime na sjeveroistoku Amerike i umjerene potražnje za lož uljem. Dionica ExxonMobila oslabila je 1,16 posto, a ChevronTexacoa 1,3 posto.

Među većim gubitnicama bile su i dionice proizvođača robe za osobnu njegu Johnson&Johnson, koje su pojeftinile 2,3 posto, budući je jedan izvor blizak kompaniji kazao da ona pregovara o akviziciji proizvođača medicinskih uređaja Guidanta za više od 24 milijarde dolara.

Cijene dionica Intela srušene su 2,2 posto kako je taj vodeći svjetski proizvođač poluvodiča kazao da neće postići ciljane ovogodišnje poslovne rezultate.

Novi pad cijena nafte i ambiciozni financijski ciljevi švicarske banke Credit Suisse na europskim burzama jučer su rezultirali rastom vrijednosti burzovnih indeksa, no njihov snažniji rast ograničavali su raznoliki gospodarski pokazatelji i novo slabljenje dolara. Londonski Ftse indeks ojačao je tako 0,12 posto, na 4.728 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,5 posto, na 4.212 boda.

Hina