Info servis

PPK Valpovo 15. prosinca ponovno na dražbi Zagrebačke burze

Na Zagrebačkoj će se burzi 15. prosinca održati javna dražba za prodaju 41,92 posto dionica PPK Valpova iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), za koje početna cijena, prema danas objavljenom pozivu, iznosi 12,82 milijuna kuna.

HFP je dionice PPK Valpova već više puta nudio na dražbama Zagrebačke burze, i to po cijeni od 18,99 milijuna kuna za cijeli paket, no niti jednom nisu našle kupca, zbog čega je Upravni odbor HFP-a u studenom donio odluku o snižavanju cijene.

Ukoliko ne proda dionice PPK Valpova, HFP bi uskoro trebao objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica te tvrtke, sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava.

Taj zakon, naime, HFP izuzima od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje samo na rok od 6 mjeseci od stjecanja dionica, pod uvjetom da je Komisiju za vrijednosne papire obavijestio da će te dionice prodati, te pod uvjetom da ih je u tom roku (od 6 mjeseci) i prodao.

No, prema istom zakonu, cijena koja se dioničarima nudi u ponudi za preuzimanje ne smije biti manja od one po kojoj je HFP stekao te dionice, zbog čega bi, ukoliko ne uspije prodati dionice na dražbi Zagrebačke burze, HFP dionice trebao ponuditi po oko 112 kuna po dionici. Prema početnoj cijeni objavljenoj za dražbu 15. prosinca, dionice se nude po pojedinačnoj cijeni od 75 kuna.

Prema pozivu za dražbu, na prodaju je ponuđen paket od 170.932 dionice PPK Valpova, čija nominalna vrijednost iznosi 51,28 milijuna kuna.

Spomenutih 41,92 posto dionica HFP je u ožujku ove godine za 19 milijuna kuna otkupio od dotadašnjeg vlasnika - tvrtke Novocommerce u vlasništvu Ive Brzice. Time je HFP postao vlasnikom nešto manje od 46 posto, dok su mali dioničari vlasnici više od 50 posto dionica PPK Valpova.

Za kupnju tih dionica HFP se zadužio kod poslovne banke, a kreditna bi sredstva trebala biti vraćena sredstvima prikupljenima od prodaje na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi.

Ukoliko se spomenuti vlasnički paket ne proda, aktiviralo bi se jamstvo Ministarstva financija te bi kredit bio vraćen proračunskim sredstvima.

Hina