Info servis

IDC o tržištu rješenja za poslovnu inteligenciju

Tržište rješenja za poslovnu inteligenciju u Hrvatskoj je u zadnjih nekoliko godina doživjelo snažan rast, a lani su izdaci za licence i održavanje aplikacija poslovne inteligencije dosegnuli 3,78 milijuna američkih dolara ili čak 53 posto više nego 2002, podaci su regionalne analitičke kuće IDC Adriatics.

Oko 150 uzvanika bilo je danas prisutno na jednodnevnoj konferenciji "IDC Business Intelligence Roadshow 2004" kojima su stručnjaci za poslovnu inteligenciju pokazali kako najbolje iskoristiti prednosti informacija kojima raspolažu tvrtke.

Direktor regionalnog ureda IDC-a Boris Žitnik, otvarajući konferenciju naglasio je da će u ovoj godini kao i u godinama koje slijede tržište rješenja za poslovnu inteligenciju u Hrvatskoj nastaviti rasti izuzetno dinamično. U ovoj godini izdaci za licence i održavanje aplikacija poslovne inteligenciju trebali bi doseći preko četiri milijuna dolara, ističu u IDC Adriaticsu.

Govoreći o karakteristikama domaćeg tržišta rješenja za poslovnu inteligenciju Žitnik je kazao da je ono okrenutije stranim ponuđačima tih rješenja, kao i da su ta rješenja većinom uvedena u poslovanje tvrtki kao dio većeg softverskog rješenja poput poslovnih inofrmatičkih sustava, a ne kao posebni projekat.

Liberalizacija i privatizacija u industrijama poput telekomunikacijske, dovele su do toga da kompanije danas vode brigu o mnoštvu klijenata, što je jedan od ključnih trendova koji stvaraju potrebu za rješenjima poslovne inteligencije na području Središnje i Istočne Europe pa tako i u Hrvatskoj, podsjetio je Žitnik. Dodao je da se u sve većem protoku ogromnih količina informacija među mnogim tržišnim akterima rađa potreba za boljom i korisnijom razmjenom i analiziranjem istih.

Konferencija je, između ostalog, obuhvatila odgovore na pitanja kao što su kako poboljšati ulaganja u poslovne i sustave za upravljanje klijentima uz pomoć poslovne inteligencije, kako će poduzeća početi shvaćati prednosti korporativnog upravljanja performansama, koji je odnos između poslovne inteligencije, upravljanja sadržajima i internetskih portala te koje se arhitekture, tehnologije i metodologije preporučuju za uspješnu integraciju sustava poslovne inteligencije.

IDC Business Intelligence Roadshow 2004 ove se godine već održao u Pragu, Bukureštu i Beču, a nakon Zagreba održat će se u Varšavi, Budimpešti i Moskvi.



Hina