Info servis

Dobit banaka u devet mjeseci 2,7 milijardi kuna

Ukupna aktiva 39 poslovnih banaka u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je 221,9 milijardi kuna, što je za 8,73 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Dobit banaka prije oporezivanja pak za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je respektabilnih 2,7 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za poslovne banke koje je na svojim web stranicama objavila Hrvatska narodna banka.

Time je gotovo dostignut iznos bruto dobiti iz ukupnog prošlogodišnjeg poslovanja banka, kada je iznosila 2,81 milijardu kuna.

Po podacima na dan 30. rujna ove godine, dobit u poslovanju iskazale su 34 banke, dok je pet banaka zabilježilo gubitak, u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna kuna.

Više po polovice ukupne dobiti svih banaka u Hrvatskoj, točnije 54,5 posto ostvarile su dvije najveće banke.

Tako je Zagrebačka banka iskazala dobit prije oporezivanja u iznosu od 931,6 milijuna kuna, što je 34,5 posto od ukupne dobiti svih banaka.

Privredna banka Zagreb za devet je ovogodišnjih mjeseci pak zabilježila dobit prije oporezivanja u iznosu od 540,2 milijuna kuna, što je udio od 20 posto.

Dodaju li se njima slijedeće četiri banke po veličini aktive i dobiti proizlazi da hrvatskim bankovnim tržištem dominira šest banaka odnosno bankovnih grupa banaka (dvije u talijanskom, te četiri u austrijskom većinskom vlasništvu) na koje otpada čak 80,8 posto ukupne aktive i 85,8 posto dobiti.

Uz Zagrebačku i Privrednu banku Zagreb to su Raiffeisenbank Austria, Erste & Steiermaerkische bank, HVB Splitska banka i Hypo Alpe-Adria-Bank.

Vodeća banka i po veličini aktive i dobiti je Zagrebačka banka (u vlasništvu talijanskog UniCredita) sa aktivom od 55,6 milijardi kuna (rast za 12,5 posto), što čini nešto više od 25 posto ukupne aktive bankarskog sektora.

Slijedi Privredna banka Zagreb (u većinskom vlasništvu talijanske IntesaBci) sa aktivom od 42,2 milijardi kuna, što je za 11,67 posto više nego na kraju rujna prošle godine, i čini 19 posto ukupne aktive bankarskog sektora.

Raiffeisenbank Austria treća je po veličini aktive, od 22,6 milijardi kuna, koja je zabilježila rast za 21,46 posto u odnosu na godinu prije, a četvrta po visini ostvarene bruto dobiti, u iznosu od 216,9 milijuna kuna.

Erste & Steiermaerkische bank, treće je po visini dobiti, od 265 milijuna kuna, i četvrta po aktivi od 22,19 milijardi kuna, što predstavlja rast za 13,7 posto.

Po veličini aktive slijedi HVB Splitska banka, sa aktivom većom od 19,6 milijardi kuna, a ta je banka iskazala bruto dobiti od 165,5 milijuna kuna.

Visok rast aktive, za 22 posto, ostvarila je Hypo Alpe-Adria-Bank, čija je aktiva posljednjeg dana rujna iznosila 17,16 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 196,5 milijuna kuna.

Tek je na sedmom mjestu jedna banka u hrvatskom, državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka, sa aktivom od 5,99 milijardi kuna (što je udio od 2,7 posto), i rastom aktive za 10,55 posto. HPB je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 88,1 milijun kuna.

Gubitak u poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine, po privremenim nerevidiranim podacima na dan 30. rujna, iskazale su Primus banka (28,3 milijuna kuna), Brodsko-posavska banka (15,9 milijuna kuna), Požeška banka (2,1 milijun), Banka splitsko-dalmatinska (1,24 milijuna kuna) i Primorska banka (729 tisuća kuna).

Hina