Info servis

Europski sud sazvao zatvoreni sastanak u slučaju Microsoft

Sudac koji razmatra Microsoftovu žalbu protiv sankcija Europske unije sazvao je zatvoreni sastanak za četvrtak, nakon što su se dva ostala velika protivnika američkog softverskog diva povukla iz tog slučaja, izjavio je u srijedu glasnogovornik suda.

Novell i Udruženje računalnih i komunikacijskih industrija (CCIA) povukli su se iz slučaja nakon što je Microsoft, proizvođač dominantnog operativnog sustava Windows, pristao platiti svakom od njih znatne sume u nagodbi.

Izvor blizak tom slučaju kazao je da je Microsoft platio oko10 milijuna dolara CCIA-u i daljnjih oko 10 milijuna dolara osobno predsjedniku toga udruženja, Edu Blacku.

Predsjednik prvostupanjskog suda Bo Vesterdorf sazvao je sastanak za četvrtak, nakon dvodnevnog saslušanja prije gotovo dva mjeseca, kako bi se razmotrilo ukidanje sankcija EK-a koje bi primorale Microsoft da nudi verziju Windowsa bez svog audiovizualnog softvera Media Playera.

Nakon dogovora postignutog 8. studenoga da isplati Novellu 536 milijuna dolara kako bi se okončao slučaj zbog kršenja pravila slobodne tržišne utakmice, Microsoft je kazao da je nagodbu postigao sa svima izuzev jedne organizacije, koji su se žalili EU regulatoru zbog njegove poslovne prakse. Jedina preostala kompanija koja se žali na Microsofta pred EU-om je RealNetworks, proizvođač konkurentnog audiovizualnog softvera Real Player.

Glasnogovornica Komisije ustrajala je na tvrdnji prošloga tjedna da će Bruxelles nastaviti braniti svoje mjere protiv Microsoftove žalbe unatoč povlačenju Novella i CCIA.

Europska komisija kaznila je Microsoft s rekordnih 497,2 milijuna eura u ožujku i naložila mu da razmjenjuje više informacija o svojim programima s rivalima.

Hina