Info servis

Ina predstavila svoje prvo socijalno izvješće

Inini radnici odani su svojoj tvrtki, ali su zabrinuti za svoja radna mjesta, a nisu uvijek zadovoljni procjenom svog radnog doprinosa, te komunikacijom, udio žena u broju zaposlenih u Ini je oko 24 posto, ali je njihov udio u menadžmentu tek oko 10 posto.

Neki su to od podataka iz prvog Ininog izvješća "INA i korporativna društvena odgovornost" koje je danas predstavljeno u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tako je INA među prvim kompanijama koje su objavile socijalno izvješće, prvo je prošle godine objavila Coca Cola Beverages Hrvatska, dok Pliva već neko vrijeme objavljuje izvješće o održivom razvoju.

Najbitnija zadaća koja stoji pred Inom je modernizacija rafinerija, a to je i najznačajnija društvena odgovornost, jer je modernizacija bitna kako za samu kompaniju i njene radnike, tako i za širu zajednicu, istaknuo je član Inine Uprave Tomislav Th?r.

Metodologija kojom se INA koristila u izvješću je Global Reporting Initiative (GRI), a tri uobičajene dimenzije tog okvira su financijska dimenzija, dimenzija vezana uz okoliš i socijalna dimenzija (utjecaj na radnike, potrošače, poslovne partnere i slično).

Inino je pak izvješće usmjereno na financijsku i socijalnu dimenziju, jer objavljuje posebno izvješće o zaštiti okoliša, zdravlja i sigurnosti.

INA se nalazi u fazi privatizacije, restrukturiranja što podrazumjeva i veliku socijalnu osjetljivost, a rezultati ankete o zadovoljstvu radnika (provedenoj prošle godine) pokazuju da su Inini zaposlenici odani tvrtki, ali su zabrinuti za svoja radna mjesta. Radnici smatraju i da je nedovoljno prisutan i razrađen sustav objektivnog mjerenja radnog doprinosa, te zamjeraju na nedosljednosti u komunikaciji, istaknula je glavna urednica izvješća Svea Švel Cerovečki.

Ističe i da je jedna od strategija Ine da ni jedan radnik ne dobije otkaz, a program zbrinjavanja viška radnika rješava se poticajnim mjerama, dokupom staža, ili osnivanjem zasebnih društava u potpunom vlasništvu Ine. U protekle tri godine iz INA d.d. je otišlo 3.850 radnika, a preporuka je izvješća da se napravi višegodišnja strategija zbrinjavanja viška ljudi, kazala je.

S obzirom da je se na velik broj radnih mjesta u naftnoj industriji zapošljavaju muškarci, udio žena u Ini je relativno malen, 24 posto. No, udio žena u kategoriji visoke stručne spreme je veći, iznad 40 posto, ali na menadžerskim mjestima, kojih je u Ini ukupno 40, muškarca je 90 posto, a svega su četiri žene, ili njih 10 posto. Preporuka je da se to stanje poboljša, ističe Švel Cerovečki.

Podatci iz izvješća uz ostalo govore da je prosječna bruto plaća u INA d.d. prošle godine bila 6.767 kuna, što je 20 posto više od hrvatskog prosjeka, da je u neki od tri Inina sindikata učlanjeno oko 90 posto radnika (od ukupno 10.430 radnika u INA d.d. u sindikate je učlanjeno njih 9.556), da je INA prošle godine izdvojila 30 milijuna kuna za sponzorstva i donacije.

Hina