Info servis

O koristima poslovnih procesa u gospodarstvu i javnoj upravi

Povećanje konkurentnosti gospodarstva, ali i državne uprave korištenjem poslovnih procesa, uz afirmiranje komparativnih prednosti, jedan je od izazova s kojim će se Hrvatska sve češće susretati u procesu približavanja Europskoj uniji (EU), rekao je danas državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković.

Otvarajući okrugli stol na temu "Ubrzanje gospodarstva i državne uprave kroz poslovne procese", Vranković je kazao da se na to odnosi i dio preporuka koje je početkom godine izradilo Nacionalno vijeće za konkurentnost, a koje su smjernice za pripremanje hrvatskog gospodarstva i uprave za prošireno, europsko tržište.

Okrugli su stol, koji je okupio 30-ak sudionika, organizirali zagrebački Ekonomski fakultet i Fakultet organizacije i informatike te tvrtka InfoDom, uz pokroviteljstvo hrvatske Vlade, a današnji se okrugli stol nastavlja na III. Međunarodnu konferenciju o poslovnim procesima BPC 2004, koja je održana u listopadu ove godine u Zagrebu.

Korištenje tehnologije i znanja trebalo bi olakšati ostvarivanje niza ciljeva na području gospodarstva, poput poboljšanja upravljanja proizvodnjom i smanjenja njenih troškova te povećanja brzine i fleksibilnosti promjenama. Na području javne uprave, pak, moguće je modernizirati i racionalizirati cijeli sustav, povećati mu transparentnost te sustav usmjeriti na stranku.

Ostvarivanje tih ciljeva, rekao je direktor tvrtke InfoDom Slavko Vidović, omogućit će i puno afirmiranje komparativnih prednosti koje Hrvatska ima, primjerice u poljoprivredi, turizmu, prometu i sl.

U tom je smislu, zaključio je, vladin projekt "One Stop Shopa" izvrstan početak reforme državne uprave te okretanja tog sustava njegovim korisnicima (građanima i poduzetnicima), na način da se korištenjem tehnologije stvara jedinstvena točka komunikacije, odnosno usluživanja gospodarskih subjekata i građana.

Hina