Info servis

Ministar Crkvenac s hrvatskim obrtnicima

Vjerujem da će hrvatsko obrtništvo i mala privreda postati vrlo snažan mehanizam ukupnog gospodarskog napretka, a država će u financijskom sektoru učiniti sve kako bi im omogućila još bolju podršku, istaknuo je ministar financija Mato Crkvenac na današnjem poslovnom susretu hrvatskih obrtnika i predstavnika velikih hrvatskih tvrtki i banaka u sklopu 44. Međunarodnog obrtničkog sajma na Zagrebačkom velesajmu.

Crkvenac je pritom kazao kako će se poticati Hrvatsku banku za obnovu i razvitak i poslovne banke da pružaju još povoljnije uvjete obrtnicima, u kreditiranju proizvodnje i izvoza.

U razgovoru s obrtnicima, kazao je ministar, uočljivo je da oni nemaju problema s tržištem, niti sa konkurencijom, već im je najveći problem to što ih država dovoljno ne štiti u smislu kada prodaju svoju robu da je mogu i naplatiti.

Obrtnici napominju kako im država nije dužnik, i da nije ta koja ih blokira u poslovanju nego su to međusobni odnosi, jer još uvijek ima privrednika, pogotovo trgovaca koji preuzimaju robu ali je ne plaćaju na vrijeme.

Zbog naplaćenih obveza, kazao je ministar, 47 tisuća računa nije zatvoreno u bivšem ZAP-u i nije otvoreno u bankama. Svi oni koji imaju blokirane račune mogu otvoriti račune u Hrvatskoj poštanskoj banci, potvrdio je Crkvenac, dodavši kako će ti računi ipak ostati blokirani.

Oni subjekti s kojima se ne postigne nagodba oko podmirenja starih dugovanja za poreze i doprinose ići će u stečaj, a tako će biti i sa svim subjektima čiji će računi ubuduće biti blokirani duže od 60 dana, kazao je ministar financija.

Na pitanje da li je "afera Riječka banka" utjecala na poziciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima, ministar Crkvenac je odgovorio niječno, napominjući da ni nedavna kriza Vlade nije dovela do pogoršanja pozicije hrvatskih vrijednosnih papira na međunarodnom tržištu. To znači da u inozemstvu često bolje procjenjuju našu situaciju nego mi sami, kazao je Crkvenac.

Hina