Info servis

Novi EU zakon o zabrani pritisaka na potrošače

Novi zakon Europske unije o zabrani pritisaka na prodaju i zavaravajućeg marketinga, te usklađivanje pravila zemalja članica o nepoštenoj trgovinskoj praksi, na korak je bliže usvajanju nakon što je u ponedjeljak Vijeće ministara zauzelo jedinstveni stav o tim pitanjima, priopćeno je u utorak iz Europske komisije.

Europska komisija pozdravila je postizanje jedinstvenih stavova Vijeća ministara glede toga zakona, koji je EK predložila u lipnju 2003.

Novi zakon pojasnit će prava potrošača i olakšati prekograničnu trgovinu uspostavljanjem zajedničkih pravila u EU protiv agresivnog ili zavaravajućeg marketinga. Omogućit će potrošačima istu zaštitu od agresivnih poslovnih praksi i prevarantskih trgovaca neovisno o tome kupuju li u trgovini u susjedstvu ili preko Interneta iz drugih zemalja članica EU.

Kompanije koje će poštivati pravila moći će poslovati u svim zemljama Unije. Neovisna ekonomska istraživanja pokazala su da će ta direktiva povećati mogućnost izbora za potrošače, poticati konkurenciju te proširiti domete malih i srednjih poduzetnika u Europi.

Direktiva će sada biti upućena na drugo čitanje u Europski parlament, a u EK očekuju finaliziranje novog zakona početkom iduće godine.

"Nepoštene poslovne prakse prepoznate su kao problem u svim zemljama članicama EU i štete kako potrošačima tako i poštenim, uglednim trgovcima. One potkopavaju povjerenje na tržištima i odbijaju kupce od prekograničnih kupovina. Taj novi zakon želi riješiti problem nepoštene prakse na jednostavniji i učinkovitiji način", izjavio je europski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača David Byrne.

Hina