Info servis

Poljoprivrednici mogu reprogramirati ranije kredite

Poljoprivrednici koji imaju opravdanih poteškoća u vraćanju kredita odobrenih od strane Ministarstva poljoprivrede od 1992. do 2002. godine, mogu na temelju Vladine odluke o izmjenama uvjeta otplate kredita, s poslovnom bankom zaključiti dodatak ugovoru o kreditu, i prolongirati rok vraćanja.

Ministarstvo u današnjem priopćenju podsjeća se da je Vlada u srpnju donijela odluku o izmjenama uvjeta kredita odobrenih od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva od 1992. do 2002., nakon brojnih molbi kojima su poljoprivrednici, posebice zbog posljedica suše, tražili od Ministarstva pomoć oko reprogramiranja svojih kredita.

Vladinom je odlukom tako omogućen reprogram kredita na razdoblje do 10 godina, uz godinu počeka vraćanja i uz otpis obračunate zatezne kamate i kamate po dospijeću. Ako se dužnik odluči na jednokratnu uplatu ima pravo na popust u visini 40 posto ukupnog duga, a onim dužnicima čiji je ukupni dug na dan 30. lipnja bio manji od 20 tisuća kuna dug se otpisuje u cijelosti.

Dužnici kojima je kredit otkazan ili je podignuta tužba zbog neredovite otplate koji prihvate nove uvjete kreditiranja odnosno reprogram, dužni su do 31. prosinca ove godine podnijeti zahtjev banci koja obavlja posao u ime Ministarstva i s njom zaključiti dodatak ugovora o kreditu.

Ne podnesu li dužnici zahtjev u tom roku i ne zaključe dodatak ugovora o kreditu, poslovne banke će nastaviti sve započete postupke naplate kredita, kaže se u priopćenju te dodaje da je u tijeku oko 300 sudskih postupaka.

Ministarstvo poljoprivrede je od 1992. do 2002. plasiralo ukupno oko 10 tisuća kredita od kojih je otplaćeno i zatvoreno njih 2.800, a krajem lipnja u otplati ih je bilo 7.200.

Hina