Info servis

Hoteli Croatia iz Cavtata poslovali s dobiti

Hotelska tvrtka Hoteli Croatia iz Cavtata u prvih je devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila neto dobit od 19,3 milijuna kuna, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porast od 33 posto, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke sa Zagrebačke burze.

Ukupni su prihodi u devet mjeseci ove godine u Hotelima Croatia u odnosu na lani povećani 6,2 posto, na 73,3 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u zemlji porasli su 57,5 posto, na 20,8 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu smanjeni 10 posto, na 47,9 milijuna kuna.

Financijski su prihodi Hotela Croatia u devet mjeseci ove godine iznosili 3,5 milijuna kuna, za razliku od istih mjeseci lani kada su ti prihodi bili na razini 924 tisuće kuna. Izvanredni prihodi, koji su lani iznosili 1,1 milijun kuna, ove godine iznose 388 tisuća kuna.

Oko 60 posto ukupnih devetomjesečnih prihoda ili 44,8 milijuna kuna ostvareno je u trećem tromjesečju, a u odnosu na iste mjesece prošle godine veći su za oko 1 posto.

Za oko 1 posto smanjeni su ukupni rashodi Hotela Croatia u devet mjeseci ove godine, na 53,9 milijuna kuna, pri čemu se najveće smanjenje bilježe kod izvanrednih rashoda. Ove su godine ti rashodi iznosili 381 tisuću kuna, za razliku od prošle godine kada su iznosili 3,1 milijun kuna.

Ovogodišnje poslovne rezultate u Hotelima Croatia ocjenjuju dobrim, tim više što im je prosječna popunjenost kapaciteta bila 85 posto. Bili su domaćini 45 različitih kongresa, a posjetilo ih je više od 30 turističkih grupa. Većina gostiju su stranci, među kojima je najviše bilo onih iz Velike Britanije i Irske, Njemačke, Rusije i Belgije.

U sastavu tvrtke Hoteli Croatia su dva hotelska objekta ukupnog smještajnog kapaciteta 1.040 kreveta.

U Hotelu Croatia, kategoriziranom sa pet zvjezdica, nalazi se većina kreveta (980) i soba (480), a raspolaže i sa još pet apartmana i dva predsjednička apartmana, pet restorana, pet barova, šest kongresnih dvorana i brojnim sportsko-rekreacijskim i drugim sadržajima.

Hotel Croatia ove će se godine zatvoriti 25. studenoga, nakon čega u hotelu počinju izgradnja wellness centra. U 2005. hotel se otvara 2. veljače, kada će ugostiti kongres Svjetske veslačke federacije-FISA.

Drugi hotel u sastavu je Hotel Supetar, nosi dvije zvjezdice, ima 60 kreveta u 29 soba, a uz hotelske objekte nalaze se i dva restorana.

Od rujna 2001. tvrtka Hoteli Croatia je u većinskom vlasništvu porečke Plave lagune, koja danas ima 92,28 posto dionica. Plava laguna je pak u pretežitom vlasništvu (80,34 posto) tvrtke "Sutivan Investment Anstalt" iz Vaduza, koja je pak u stopostotnom vlasništvu Lukšic grupe.

Hina