Info servis

Chromos boje i lakovi: dobit 14,46 milijuna kuna

Dobit tvrtke Chromos boje i lakovi u prvih devet mjeseci iznosila je 14,46 milijuna kuna, a do kraja godine, po planovima Uprave, trebala bi dosegnuti 15,5 milijuna kuna, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Chromos boja i lakova Tomislav Cerc.

U odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, dobit je porasla 23 posto, rekao je Cerc.

Ukupni prihodi tvrtke u prvih devet mjeseci iznosili su gotovo 114 milijuna kuna i bili su 15 posto viši nego u isto lanjsko vrijeme, pri čemu su prihodi od prodaje iznosili 111,78 milijuna kuna. Cerc procjenjuje da će ukupni promet tvrtke u ovoj godini dosegnuti 137 milijuna kuna, a za 2005., kako je rekao, planira se količinski proizvodni i financijski rast od 15 posto.

Uz vodeću poziciju u opskrbi domaćeg tržišta, na kojemu nemaju konkurenciju domaćih proizvođača, najvažnija izvozna tržišta tvrtke su zemlje bivše Jugoslavije, Engleska, Nizozemska, Austrija i Mađarska. Udio izvoznih tržišta u financijskih prihodima tvrtke, bez servisiranja potreba brodogradnje, je između 22 i 25 posto, rekao je Cerc.

Za sljedeću godinu najavio je investicije u ukupnom iznosu od 4 milijuna eura koje će omogućiti izgradnju novog pogona boja na vodenoj osnovi u Zagrebu te izgradnju vlastitog distribucijskog centra u Splitu. Prvi objekt trebao bi biti završen u travnju, a drugi u rujnu 2005.

Uz poslovne rezultate i planove, Cerc je predstavio i novi proizvod Chromos boja i lakova - lak za parkete na vodenoj osnovi "Chromoden aqua", za koji je na Britanskom sajmu inovacija Chromosova inženjerka Martina Podbršček dobila zlatnu medalju. Prednosti laka su, rekla je Podbršček, su ekološka prihvatljivost, visoka kvaliteta i izdržljivost i jednostavnost upotrebe.

Tvrtka Chromos boje i lakovi u većinskom je vlasništvu slovenske kemijske tvrtke Helios koja ima 90 posto dionica, a ostatak drže mali dioničari i Hrvatski fond za privatizaciju. Poduzeće je dio nekadašnjeg SOUR-a Chromos u sastavu kojega je bilo 25 tvornica sa 6.000 zaposlenih. Nekadašnji kombinat se raspao, a potom su uslijedile godine stagnacije i nazadovanja uz rast gubitaka, pa je 1999. godinu Chromos završio sa 20 milijuna kuna gubitka.

Helios je postao većinskim vlasnikom Chromosa 2001., a dolaskom nove Uprave poduzeće se lagano oporavljalo. Danas je Chromos, po podacima koje je iznio Tomislav Cerc, među sto najproduktivnijih hrvatskih poduzeća.

Hina