Info servis

Gubitak Varteksa 25,7 milijuna kuna

Gubitak tekstilne industrije Varteks iz Varaždina u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 25,69 milijuna kuna, doznaje se iz izvještaja koji je ta tvrtka dostavila Varaždinskoj burzi.

Ukupni prihodi Varteksa u prvih devet mjeseci iznosili su 354,12 milijuna kuna, pri čemu su prihodi od prodaje u zemlji bili 144,5, a od prodaje u inozemstvu 182,71 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Varteksa u promatranom razdoblju iznosili su 379,57 milijuna kuna.

Uprava Varteksa napominje da je dostavljeni izvještaj drugi koji je konsolidiran sa devet Varteksovih poduzeća u inozemstvu i jednim u Hrvatskoj, pa nije moguće dati usporedne konsolidirane podatke s prethodnim razdobljima.

Varteks se nalazi u poslovnim poteškoćama, a prema dogovoru postignutom u listopadu u Ministarstvu financija, osnovana je radna skupina, u kojoj su predstavnici Varteksa, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, poslovnih banaka, te Ministarstva financija, koja bi do sredine studenoga treba pripremiti prijedlog plana restrukturiranja Varteksa, a u međuvremenu bi poslovne banke trebale staviti moratorij na svoja potraživanja.

Prije toga sastanka, Varteks je zatražio 150 milijuna kuna kredita HBOR-a, čime bi se skupi kratkoročni krediti zamijenili dugoročnim i isplatila dugovanja dobavljačima, ali je za realizaciju tog kredita bilo traženo državno jamstvo.

Iz Vlade i resornog Ministarstva financija isticali su pak da se traži najbolji model kako bi se pomoglo Varteksu.

Varteks ima 3.800 zaposlenih i najveći je proizvođač odjeće u Hrvatskoj te jedan od vodećih tekstilnih izvoznika, koji u ukupnom tekstilnom izvozu Hrvatske sudjeluje sa preko 10 posto.

U tijeku su i pregovori o povećanju plaća za radnike Varteksa, a uprava predlaže povećanje najniže osnovne plaće i to od 1. srpnja 2005. godine sa sadašnjih 1.358 kuna na 1.608 kuna. Ranije povećanje plaća, odnosno od 1. siječnja 2005. kako traži sindikat, dodatno bi ugrozilo narušenu financijsku stabilnost društva, tvrdi uprava.

Hina