Info servis

Andersen objavio da je uništavao Enronove spise

Revizorska kuća Andersen u četvrtak je objavila da su njezini zaposlenici uništili brojne dokumente vezane za reviziju poslovanja posrnulog energetskog diva Enrona.

Ta peta po veličini svjetska revizorska kuća već je nekoliko mjeseci pod paljbom optužbi zbog izdavanja pozitivnih revizorskih izvješća o Enronovu poslovanju, a sad je izašlo na vidjelo da je poslovanje zadnjih godina bilo lažno prikazivano. U svom izvješću Andersen je objavio da je 'značajan, ali i neodređen' broj dokumenata vezan za reviziju Enronova poslovanja izbrisan ili uništen.

Analitičari su iznenađeni Andersenovim priznanjem, budući da revizori rijetko bacaju i najmanji papirić vezan za poslovanje svojih klijenata. Većina revizora čuva poslovne dokumente najmanje tri ili četiri godine, a neki od stručnjaka ističu da su po prvi puta čuli za takvo što otkad rade u reviziji.

Andersen je priznao da je uništio dokumente o poslovanju Enrona samo mjesec dana nakon što je izvršni direktor kompanije Joseph Berardino izjavio pred američkim Kongresom da im Enron nije dostavljao ključne poslovne informacije po kojima bi mogli naslutiti da je taj najveći svjetski trgovac električnom energijom pred propašću.

Vjerojatno je sav ugled i dobar glas koji je Andersen pažljivo gradio sve ove godine ostao žrtvovan na oltaru propalog Enrona. Nekada su oni utvrđivali revizorske standarde, a danas kad spomenete Andersen, mislite na Enron, kazao je analitičar Lehman Brothersa Bob Willens.

Njegovo priznanje moglo bi pogoršati ionako načeti rejting te revizorske kuće, jer bi se mogla suočiti s pravnim posljedicama takvog djelovanja. Protiv kompanije je već podignuta tužba zbog načina na koji je obavljala reviziju Enrona.

Hina