Info servis

Krajem rujna u Hrvatskoj 95.111 aktivnih poslovnih subjekata

Krajem rujna u Hrvatskoj je bio registriran ukupno 213.291 poslovni subjekt, od čega je aktivno bilo njih 95.111 ili 44,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Razlika između registriranih i aktivnih pravnih osoba najmanja je kod trgovačkih društava, jer se radi o subjektima koji su usklađeni prema Zakonu o trgovačkim društvima ili o onima koji su novoosnovani u skladu s tim propisom. Od 86.481 registrirana trgovačka društva, aktivno je na kraju rujna ove godine bilo 70.878 ili 81,6 posto.

Od 83.480 registriranih poduzeća i zadruga aktivno je bilo njih svega 17,3 posto, odnosno 14.436. Ta se razlika, pojašnjavaju u Zavodu, uglavnom odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa spomenutim zakonom pa će nakon okončanja tog postupka biti izbrisani iz registra. Najveći broj aktivnih subjekata u ovoj skupini, njih oko 15 tisuća, postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkog društva.

Od 42.970 registriranih ustanova, tijela, udruga i organizacija aktivno je na kraju rujna bilo 9.797 ili 22,8 posto.

Podaci o strukturi poslovnih subjekata prema djelatnostima pokazuju da više od tri četvrtine registriranih, ali i aktivnih subjekata otpada na četiri područja djelatnosti. Na prvom je mjestu trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 40 posto i aktivnih 37,6 posto.

Odnosi se to i na prerađivačku industriju, čiji je udio u registriranim subjektima bila 9,6 posto, a u aktivnima 12,7 posto, zatim i na poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge s udjelom registriranih od 11,2 posto i aktivnih od 15,5 posto, kao i na ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti kod kojih je udio registriranih 17,7 posto, a aktivnih 8,2 posto.

Struktura aktivnih pravnih osoba prema oblicima vlasništva ukazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik u kojem se nalazi 85,2 posto subjekata, dok je njih 1,2 posto u državnom vlasništvu. U mješovitom vlasništvu je 2,2 posto subjekata; u zadružnom svega 1 posto subjekata, a za 10,3 posto pravnih osoba vlasništvo se ne prati.

Podaci s kraja rujna o teritorijalnoj raspoređenosti poslovnih subjekata, pak, pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata ima sjedište u Gradu Zagrebu, dok je udio Zagreba za subjekte obrta i slobodnih profesija bitno manji i iznosi 20,9 posto.

Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po broju registriranih pravnih i fizičkih osoba s udjelima 12,5 posto, odnosno 11 posto. Još tri županije imaju više od 5 posto udjela registriranih pravnih osoba - Primorsko-goranska (8,4 posto), Istarska (7,2 posto) i Zagrebačka (6,2 posto).

Hina