Info servis

Linić: blokirani subjekti račune će moći otvoriti u HPB

Blokiranim poslovnim subjektima biti će omogućeno da svoje poslovne račune otvore u jedinoj banci koja je ostala u državnom vlasništvu - Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), ne zbog toga što država želi monopol, već stoga što ih niti jedna druga banka ne želi u svom sustavu, kazao je potpredsjednik hrvatske vlade Slavko Linić na današnjem tradicionalnom Obrtničkom forumu na Zagrebačkom velesajmu.

Prema Linićevim riječima, prije dvije godine u blokadi je bilo 32 tisuće pravnih i 16 tisuća fizičkih osoba sa 27 milijardi kuna nepodmirenih naloga. Do danas su dugovi pali na 17 do 18 milijardi kuna ali se broj subjekata u blokadi nije značajno smanjio, što je posljedica ponajviše lošeg starog sustava platnog prometa.

Država bi mogla i oprostiti sva dugovanja, ali to bi značilo da će uspješni dio hrvatskog gospodarstva to morati platiti većim poreznim opterećenjem. U konačnici bi to značilo da nema izlaza na nova tržišta i nema razvoja novih proizvoda, kazao je Linić na tradicionalnom susretu predstavnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) i hrvatske Vlade.

Tema ovogodišnjeg Foruma je "Nova tržišta, novi proizvodi", s naglaskom na pitanja vezana uz pronalazak novih područja za plasman obrtničkih proizvoda, razvoj obrtničke izvozne politike te poticaja države u pronalaženju novih tržišta.

Linić je istaknuo i kako Vlada ne može stvarati nove proizvode, već samo osigurati sve potrebne preduvjete, dok je razvoj novih proizvoda, prihvaćanje tehnologija, zapošljavanje i rast na samim poduzetnicima.

Unazad dvije godine, po njegovoj je ocjeni, Vlada već obavila najteži posao - strukturnu promjenu gospodarstva, u kojoj se odustalo od 'gospodarskih giganata', a okosnicom gospodarske politike postala su mala i srednja poduzeća. Hrvatskoj sada predstoji otvaranje tržišta, čime će se ne samo povećati priljev stranih proizvoda na domaće tržište već i omogućiti izlazak domaćim proizvođačima na svjetsko tržište. Uvjet za osvajanje novih tržišta jest kvaliteta i konkurentnost, napomenuo je Linić naglašavajući da se u suradnji s HOK-om i Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) stoga moraju uspostaviti norme i standardi svih proizvoda i usluga. Za povećanje konkurentnosti morat će se poraditi na mnogim poljima, posebice na radno-pravnom. Tako će se odredbe zakona o radu morati uskladiti sa europskim zakonodavstvom - smanjiti visoka cijena rada i visoka razina doprinosa. Time će se omogućiti kako zapošljavanje, tako i mogućnost brže promjene djelatnosti i proizvodnih programa i prilagodbe novim tržištima, smatra Linić.

Dok je gospodarski rast po stopi od 7 posto još uvijek 'san u Vladi', malo i srednje poduzetništvo bilježi stopu rasta od 9 posto, kazao je ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo Željko Pecek. Unazad godinu dana, prema njegovim riječima, otvoreno je 27 tisuća novih radnih mjesta, a nizom kreditnih linija, koje su obrtnicima dale mogućnost pristupa najjeftinijem kapitalu među tranzicijskim zemljama, stimulirane se izvozne i inovatorske aktivnosti poduzetnika, kao i uvođenje novih tehnologija. Vlada će s time nastaviti, a cilj je samo jedan - iznaći hrvatski proizvod kojim će se osvojiti nova tržišta.

Hina