Info servis

Hypovereinsbank grupa bilježi 97-postotni pad dobiti

Druga po veličini njemačka banka, HypoVereinsbank grupa (HVB) izvijestila je u četvrtak da je u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježila 97-postotni pad dobiti uslijed slabe zarade od trgovine vrijednosnim papirima, upozorivši da neće ispuniti ciljanu operativnu dobit za ovu godinu.

Dobit je tako smanjena na 6 milijuna eura, naspram u istom razdoblju prošle godine zabilježenih 36 milijuna, unatoč nižim rezervacijama za loše zajmove i 2,5-postotnom smanjenju operativnih troškova.

Zarada od trgovine vrijednosnim papirima prepolovljena je u tom razdoblju na 111 milijuna eura. Operativna dobit smanjena je istodobno za 60 posto, na 249 milijuna.

Unatoč "dobroj operativnoj izvedbi", izvršni direktor banke Dieter Rampl kazao je da se "moramo spremiti na ispunjenje tek dijela naših ambicioznih ciljeva na razini čitave poslovne godine, većinom zbog slabijeg od očekivanja trgovinskog profita. "Međutim, ono što je najvažnije za nas je činjenica da smo dodatno poboljšali kvalitetu zarade i da ćemo ostvariti značajni godišnji porast operativne dobiti na kraju ove godine".

HVB je ranije ciljala operativnu dobit za 2004. u rasponu od 1,4 do 1,7 milijardi eura. Najnoviji rezultati poslovanja odražavaju slabu trgovinsku aktivnost na tržištu dionica u tome tromjesečju i nisku potražnju kompanija za zajmovima, što je pritisnulo poslovne rezultate većine njemačkih banaka u trećem tromjesečju.

Hina