Info servis

Oporavak europskih burzi

Tehnološke i telekom dionice predvodile su danas skok cijena na europskim burzama, nakon što je nizozemski Philips iznenadio visokom dobiti, a britanski mobilni operator MMO2 objavio plan smanjivanja zaduženosti.

Do podneva su burzovni indeksi u prosjeku ojačali za gotovo 0,6 posto. Tako je londonski Ftse dosegnuo 5.230 bodova, a frankfurtski DAX 5.275 bodova.

"Vijesti o poslovanju kompanija značajno su se poboljšale u tehnološkom sektoru, a to će imati značajan utjecaj na cijene dionica, koje su već dosegnule samo dno", ocijenio je današnje trgovanje analitičar pri Delta Lloyd Securitiesu, Gert de Mesure.

Najveći europski proizvođač elektronike, Philips, u prvom je tromjesečju ostvario 9 milijuna eura dobiti, te čini se, započeo oporavak nakon lanjske, najlošije poslovne godine u svojoj povijesti. Danas su mu cijene dionica ojačale 6,5 posto. Ojačale su i dionice proizvođača čipova, nakon najave američke istovrsne kompanije Novellus Systems da očekuje veliku potražnju na svjetskom tržištu.

Britanski mobilni operater MMO2, pak, zabilježio je skok cijena dionica za više od 5 posto, najavivši novi ugovor o trećoj generaciji mobilnih telefona, kojim će uštedjeti 375 milijuna britanskih funti u idućih pet godina. Potaknuo je i rast ostalih telekom dionica, pri čemu najviše Vodafonea, za 3,2 posto.

No, trend rasta cijena propustio je švicarski farmaceutski div Roche. Njegove su se dionice spustile 1,4 posto, jer je razočarao ulagače visinom ostvarene prodaje u prva tri ovogodišnja mjeseca - od 7,37 milijardi švicarskih franaka.

Na Tokijskoj burzi također je zabilježen rast cijena dionica, pri čemu je Nikkei indeks porastao gotovo 2 posto, na 11.346 bodova.

BBC