Info servis

Sporazum Maraske i Hrvatskih šuma

Zadarska "Maraska" d.d. i Hrvatske šume potpisale su danas sporazum prema kojem će rasadnik "Piket" u Zemuniku u idućih deset godina proizvoditi sadnice višnje "maraske" za potrebe te zadarske tvrtke, koja će zatim te sadnice nuditi uzgajivačima "maraske" i tako poticati obnovu te poljoprivredne kulture.

Potpisivanju sporazuma bio je nazočan ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, a sporazum su potpisali glavni direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk i direktor Maraske d.d. Joško Zavoreo.

Ministar Čobanković rekao je da je rasadnik "Piket" u Zemuniku jedan od najkvalitetnijih objekata te vrste u Europi, dodajući da će se tamo stručno i kvalitetno proizvoditi sadnice "maraske".

Hrvatska u poljoprivredi ne koristi ni 50 posto svojih mogućnosti, a na nama je da ih povećavamo, rekao je Čobanković.

Pozdravio je interes zadarske tvrtke za povećanje proizvodnje višnje "maraske" te za plasiranje svoga branda na svjetsko tržište. Ovakvi projekti potrebni su čitavoj Hrvatskoj, rekao je ministar Petar Čobanković.

Direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk rekao je da su Hrvatske šume uložile u taj rasadnik 20 milijuna kuna sredstava iz kredita Svjetske banke. Rasadnik će proizvoditi sadnice i za povrtlarske i za cvjećarske kulture.

Novinari su upitali direktora "Maraske" Joška Zavorea o problemima s krađom branda koju je pokušao prijašnji vlasnik Walter Wolf, na što je Zavoreo odgovorio da su pravnim putem vratili svoj brand "maraske".

Ministar Čobanković danas je u Zadru održao i konferenciju za novinare zajedno sa zadarskim županom Ivom Grbićem.

Izvijestio je da njegovo ministarstvo značajno sudjeluje u financiranju vodoopskrbnoj sustava u Zadarskoj županiji, te da će se vrlo brzo početi rješavati problem izvlašćivanja šumskog zemljišta za poslovne zone i za objekte javne namjene u gradovima i općinama te županije.

Hina