Info servis

Ugovor o izgradnji plinovoda Kutina - Slavonski brod

Tvrtke Plinacro i Monter-strojarske montaže potpisali su danas Ugovor o izgradnji magistralnog plinovoda Kutina-Slavonski Brod, a vrijednost ugovorenih radova je 14,9 milijuna eura.

Plinovod Kutina-Slavonski Brod dužine je 108 kilometara, a radovi bi trebali biti gotovi u roku osam mjeseci.

Taj magistralni plinovod prolazi područjem koje je još nepokriveno plinovodnim sustavom, a uz omogućavanje opskrbe plinom tog područja Hrvatske, omogućava i budući spoj sa susjednim zemljama, istaknuo je direktor Plinacro-a Darko Karačić.

Unatoč problemima, projekt Kutina-Slavonski Brod bit će odrađen u zadanim rokovima, istaknuo je Karačić, upozoravajući posebice na rokove za rješavanje žalbi na javne natječaja.

Opredjeljenje je Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da infrastrukturni objekti moraju imati prioritet, istaknula je predsjednica Nadzornog odbora Plinacro-a Marina Matulović Dropulić, podsjećajući da je jedan od ciljeva programa Vlade i izgradnja infrastrukture, cesta, željeznice, plinovoda, vodovoda, i sl.

Složila se da ima velikih problema u postupku javnih nabava, a promjene bi trebao donijeti novi zakon o javnim nabavama koji je u pripremi. Svatko se ima pravo žaliti, ali to treba ubrzati, jer se ne smije dozvoliti da se zbog žalbi pet, šest mjeseci čeka s realizacijom posla, kazala je.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što će cijeli posao raditi domaće tvrtke udružene u poslovnu udrugu, što je, ističe, dobar model i za buduće poslove.

Naime, tvrtka Monter-strojarske montaže ugovor je potpisala ispred poslovne udruge koju čine i Enicon, STSI-integrirani tehnički servisi, Monting, Zagreb-Montaža, Montmontaža i Konstruktor inženjering.

Plinovod Kutina-Slavonski Brod dio je plinskog transportnog sustava Pula-Karlovac-Zagreb-Slavonski Brod-Donji Miholjac, a Karačić je najavio skori natječaj za nabavu cijevi za plinovod Kutina-Zagreb.

Za magistralni plinovod Pula-Karlovac procjenjuje da bi se mogao uhvatiti rok do konca iduće godine.

Za taj dio projekta plinifikacije Hrvatske, koji predviđa spajanje plinskih polja u sjevernom Jadranu s obalom i izgradnju magistralnog plinovodnog sustava Hrvatske, prvotno se kao mogući rok dovršetka spominjala sredina iduće godine.

Problem u realizaciji tog projekta trenutno je tužba sudu u općini Fažana u osnovi koje je problem lokacije izlaska cjevovoda iz mora i pozicija terminala koji bi se trebao nalaziti na granici između općina Fažana i Vodnjan, ali u dijelu općine Fažana. Do završetka tog spora lokacijska dozvola za plinovod, koja je dobivena za cijelu trasu, ne može biti pravomoćna, pa to Plinacro zadržava i u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, objasnio je Karačić.

Hina