Info servis

PGŽ: 50 milijuna kuna kredita za poduzetnike

Predstavnici Primorsko-goranske županije, Erste & Steiermarkische banke, Zagrebačke banke, Kvarner banke i Croatia banke potpisali su danas Ugovor o provedbi projekta "Lokalni projekti razvoja - Poduzetnik", u sklopu kojega će poslovne banke za kreditiranje poduzetnika osigurati kreditni potencijal od 50 milijuna kuna.

Kreditiranje poduzetničkih programa omogućit će Erste & Steiermarkische banka s 25 milijuna kuna, Zagrebačka s 15 milijuna kuna te Croatia i Kvarner banka s po pet milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Primorsko-goranska županija osigurat će po 500.000 kuna za subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita.

Najniži iznos kredita bit će 5000 eura, a najviši nije određen.

Promjenjiva kamatna stopa za kredite je 5,8 posto, a Županija i Ministarstvo subvencionirat će po od 1 do 2 postotna boda, pa će kamate za krajnje korisnike, ovisno o kategoriji poduzetnika, biti od 1,8 posto do 3,8 posto.

Pravo na subvencioniranje kamata imat će poduzetnici koji ulažu u proizvodne djelatnosti i novo zapošljavanje te koji ne koriste druge kreditne programe.

Rok otplate kredita, s počekom od najviše 2 godine, je 10 godina, a instrumenti osiguranja su hipoteke i državna jamstva.

Hina