Info servis

Francuska mora smanjiti "deficit rada" i liberalizirati trgovinu

Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Michel Camdessus danas će zatražiti radikalnu reformu francuskog tržišta rada i javnih financija, najavljuje The Financial Times.

U izvješću koje je naručio francuski ministar financija Nicolas Sarkozy, Camdessus ukazuje na "deficit rada" u Francuskoj, koji u velikoj mjeri objašnjava sporiju stopu gospodarskog rasta u usporedbi s onom u SAD-u odnosno Velikoj Britaniji.

Konkretno su u izvješću ukazuje na nedovoljan radni angažman radnika starijih od 50 godina i nezaposlenost mladih nekvalificiranih ljudi. U proteklih 20 godina stopa nezaposlenosti u Francuskoj tvrdoglavo se nije spuštala ispod razine od osam posto.

Camdessusovo izvješće uslijedilo je dan nakon što je ministar Sarkozy najavio da namjerava sljedećeg mjeseca uputiti u parlament nacrt zakona kojim se namjerava liberalizirati tržište maloprodaje, inače vrlo strogo regulirano u Francuskoj, kao sastavni dio šire inicijative za poticanje bržeg gospodarskog rasta.

Optimistično usvajajući prijedloge nezavisnog povjerenstva da trgovcima treba omogućiti prodaju brandiranih proizvoda po cijenama nižim od onih koje određuju opskrbljivači, ministar Sarkozy izjavio je da je reforma hitno potrebna radi smanjivanja cijena i poticanja potrošnje. U Camdessusovom izvješću istaknuta je i potreba za "mršavijom" državom, reformom obrazovnog sustava i povećanim ulaganjima u istraživanja i razvoj.

Neki su sindikalni čelnici već kritizirali izvješće, tvrdeći da treba uložiti povećane napore u poticanje zapošljavanja. Sarkozy je iskoristio položaj ministra financija kako bi se prikazao kao reformator. Vodi kampanju koja bi trebala povećati kupovnu moć potrošača, a ove je godine posredovao i u sporazumu trgovaca na malo i dobavljača čiji je cilj bilo smanjivanje cijena za dva posto.

U srpnju ove godine postavio je Guya Caniveta, jednog od najistaknutijih francuskih sudaca, na čelo povjerenstva sa zadaćom istraživanja moguće reforme Gallandova zakona, koja bi trebala zaštititi male poduzetnike od grabežljivih poteza velikih maloprodajnih lanaca, osiguravajući im ravnopravnost pri određivanju cijena. Canivetovo povjerenstvo predstavilo je javnosti jučer svoje preporuke, uključujući i onu o ukidanju minimalnih cjenika.

Bude li usvojen, prijedlog reforme mogao bi u Francuskoj potaknuti rat cijena, omogućujući trgovcima na malo da prvi puta "prenesu" popuste na količinu i ostale dobavljačke rabate na kupce poznatih robnih marki.

Ministar Sarkozy naglasio je da će reforma u svakom slučaju morati biti progresivna i da će morati jamčiti gospodarsku stabilnost, opstanak malih opskrbljivača i lokalnih poduzeća. Maloprodajni lanci i poslovne grupe izrazile su zadovoljstvo preporukama Canivetova povjerenstva, a glavni direktor vodećeg maloprodajnog lanca Carrefour-a Daniel Bernard kazao je da ga posebno raduje težnja ministra Sarkozyja da "reformira sustav koji je kažnjavao potrošača".

Hina