Info servis

Radman: Hrvatska značajno pala na ljestvici konkurentnosti

Hrvatska je na ljestvici Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2004.-2005. pogoršala svoju poziciju - prema indeksu konkurentnosti rasta pala je na 61. mjesto sa prošlogodišnjeg 53., a prema indeksu poslovne konkurentnosti sa prošlogodišnjeg 62. mjesta pala je na 67. mjesto, istaknuo je član Nacionalnog vijeća za konkurentnost Goran Radman predstavljajući najnovije izvješće o konkurentnosti koje obuhvaća 104 zemlje.

Hrvatska je ozbiljno, zabrinjavajuće pala, trend i podatci zabrinjavajući su za cijelu Hrvatsku, kazao je Radman.

Pozicija Hrvatske na listi, poručio je, poziva na ozbiljan angažman svih, poslodavaca, sindikata, Vlade. Hrvatska se treba više angažirati ako želi biti privlačna zemlja za život građana i za investiranje, poručio je Radman.

Najavio je da će Vijeće uskoro analizirati izvješće i izići sa svojim stavovima. Podsjetio je također da je Vijeće već dalo 55 preporuka za podizanje konkurentnosti, te da se u radnim skupinama radi na planovima aktivnosti.

Ovogodišnje izvješće sadrži i novi, eksperimentalni indeks globalne konkurentnosti na kojemu se Hrvatska nalazi na 79. mjestu. I po tom indeksu ispred nas su usporedive tranzicijske zemlje, kao što su Slovenija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska i Bugarska.

Hrvatska, koja se na ljestvici nalazi zadnje tri godine, iz godine u godinu pogoršava svoju poziciju, pretekle su nas usporedive zemlje koje su napravile značajnije promjene od nas, kazao je Radman.

Na položaj Hrvatske utjecalo je tek nekoliko poboljšanja, među kojima bolja pozicija vezano za birokraciju, inflaciju, korupciju i kvalitetu infrastrukture, ali znatno je više padova u odnosu na prošlu godinu. Tako je Hrvatska pogoršala svoju poziciju što se tiče dostupnosti kredita, recesijskih očekivanja, neučinkovitosti vladine potrošnje, nezavisnosti sudstva, usavršavanja zaposlenika, a Radmana posebno ističe i lošije pozicije vezano za inovacijski kapacitet i apsorpciju tehnologije.

Izvješće se radi na temelju statističkih podataka za prošlu godinu, te početkom godine provedenoj anketi poduzetnika. Hrvatski poduzetnici već tri godine konzistentno ukazuju na iste probleme - neefikasnu birokraciju, korupciju, neodgovarajuće obrazovanu radnu snagu, restriktivno radno zakonodavstvo, kriminal i prijevare.

Kao osnovne karakteristike ovogodišnjeg izvješća, Radman ističe da se Finska već treći put u zadnje četiri godine nalazi na vodećoj poziciji prema indeksu mogućnosti rasta. SAD su pak na prvom mjestu po indeksima poslovne i globalne konkurentnosti, a slijedi ih Finska.

Karakteristično je i da se sve nordijske zemlje i nadalje drže istaknuta mjesta među prvih deset. Estonija je pak sa sjajnim rezultatima (na 20. mjestu) najkonkurentnija među novim članicama EU i neki je već, kazao je Radman, nazivaju "europskim Singapurom".

Hina