Info servis

Predstavljena slikovnica "Što ako nestane struje?"

Energetski institut "Hrvoje Požar" i nakladnička kuća "Meridijani" predstavili su danas prvu obrazovnu slikovnicu o energiji i okolišu na hrvatskom tržištu "Što ako nestane struje?", namijenjenu edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola.

Slikovnica je izdana u nakladi od 51 tisuću primjeraka, a kako je na predstavljanju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kazao glavni urednik Julije Domac iz Meridijana, besplatno će se distribuirati po školama, energetskim tvrtkama i drugim zainteresiranim institucijama i organizacijama.

Razlog pojave takve publikacije Domac je pojasnio vrlo niskom razinom znanja i informiranosti hrvatskih građana o povezanosti energije i okoliša, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, što su pokazali i rezultati prošle godine provedenog istraživanja o toj temi.

Očekuju da će tu slikovnicu vidjeti oko četvrt milijuna hrvatskih građana različitih uzrasta te da će uz povećanje znanja pridonijeti i pokretanju drugih obrazovnih aktivnosti vezanim za to područje.

Ravnatelj instituta "Hrvoje Požar" Goran Granić naglasio je značaj edukacije građana, od najmlađeg uzrasta do odraslih, o energetici, kao i suradnje s građanima u donošenju važnih odluka energetskih tvrtki. To će biti, kaže, i sve važnije u budućem razvoju budući energetika ulazi u razdoblje kada će trebati više znanja kako koristiti energiju, kako ju čuvati, štedjeti i drugo.

Dodao je da je slikovnica samo prva u nizu obrazovnih aktivnosti i programa o energiji, okolišu, obnovljivim izvorima energije i racionalnom korištenju energije koje provodi taj Institut, a u planu im je i otvaranje postdiplomske Poslovne škole za energiju.

Hina