Info servis

Nafta diktirala kretanja na deviznim tržištima

Oscilacije cijena nafte odredile su prošlotjedna kretanja valutnih tečajeva na svjetskim deviznim tržištima, pri čemu je najviše pod pritiskom bila japanska valuta, budući je Japan ponajviše u svijetu ovisan o uvozu nafte.

Jen je tako tijekom proteklih tjedna zabilježio najnižu razinu prema euru u četiri mjeseca od 137,13 jena za euro, te najnižu u mjesec i pol prema dolaru od 111,5 jena za dolar. Kako je cijena nafte na svjetskom tržištu slabila, oporavio se blago njegov tečaj prema dolaru i to na 110,5 jena.

"Postoji snažna veza između nafte i jena, a uz cijene nafte oko 50 dolara jen će teško dobivati na vrijednosti", kazao je valutni strateg u Standard Chartered u Londonu, Marios Maratheftis. Uz naftu, negativno je na raspoloženje prema jenu tijekom tog razdoblja djelovao i oštar pad cijena japanskih dionica. Nikkei indeks padao je osam dana za redom, što je bilo njegovo najduže razdoblje gubitaka od prosinca 2002., te je u srijedu potonuo na najnižu razinu u proteklih šest tjedana. Međutim, budući su poslovna očekivanja u Japanu znatnije porasla, trend pada cijena dionica je zaustavljen, što je, pak pomoglo zaustavljanju klizanja tečaja jena.

Inače, skupa nafta ohrabruju ulagače da povlače kapital iz ulaganja orijentiranih na rast te potraže sigurnije utočište u valutama koje nose manje prinose, ali i manji rizik. "Ulaganje jena u eure najbolja je investicijska odluka kada se očekuje smanjivanje globalnog gospodarskog rasta. Euro tendira davati dobre prinose u uvjetima kada rastu ulaganja u obveznice, dok jen tendira biti loše ulaganje uz negativno raspoloženje na tržištu dionica", ocijenio je valutni strateg pri ABN Amro banci, Aziz McMahon.

Tečaj dolara nije dobio značajniji poticaj od konačnog podatka o porastu gospodarskih aktivnosti u SAD-u u drugom ovogodišnjem tromjesečju u visini od 3,3 posto, prema preliminarno procijenjenih 2,8 posto. Stoga je tečaj eura ojačao 1,16 posto prema dolaru, na 1,2415 dolara.

Od značajnijih podataka iz Europe izdvaja se indeks poslovne optimističnosti njemačkog ekonomskog instituta Ifo. On je u rujnu ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na mjesec ranije, u skladu s očekivanjima tržišta. "Svi budno prate njemačko gospodarstvo, no euro je prilično stabilan i treba više od ovoga da bi se značajnije mijenjao", kazao je Brian Hillard, viši ekonomist u Societe Generale u Parizu.

Novo istraživanje Europske komisije pokazalo je pad gospodarskih očekivanja u eurozoni u rujnu, nakon njihova rasta u prethodnom mjesecu. Drugi podaci govore o blagom spuštanju stope inflacije u rujnu, na 2,2 posto, nakon u mjesecu ranije zabilježenih 2,3 posto. "Podaci iz eurozone potvrđuju da gospodarstvo eurozone nikamo ne ide brzo", kazao je Robson.

Od većih gubitnica izdvaja se britanska funta, koja se spustila oko jedan posto prema dolaru, na 1,7882 dolara za funtu, te zabilježila najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci prema euru, nakon što su se najnoviji podaci o aktivnostima u proizvodnji pokazali lošijima nego se očekivalo, smanjivši očekivanja novog rasta kamatnih stopa u Velikoj Britaniji. Tečaj švicarskog franka, pak, ojačao je jedan posto prema dolaru, na 1,2492 franka za dolar.

Tržište je skeptično, no i dalje na oprezu u slučaju ikakvih iznenađenja po pitanju valutnih politika na sastanku ministara financija i središnjih bankara zemalja G7, koji se održava u Washingtonu, na koji je Kina pozvana kao poseban gost. Očekuje se da će biti govora o rastućim cijenama nafte i, u određenoj mjeri, o kineskoj valutnoj politici. Ne očekuju se promjene u stavovima, ali nakon što je G7 uzdrmao dolar prije godinu dana s pozivom na uvođenje veće fleksibilnosti na valutna tržišta, tržišta se drže na oprezu zbog mogućih novih pritisaka na azijske države da dozvole jačanje svojih valuta kako bi pomogle smanjivanju golemog američkog manjka na tekućem računu platne bilance.



Hina