Info servis

Ugovor o poticanju ulaganja između Hrvatske i Maroka

Potpisivanjem Ugovora o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko, završio je višednevni posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva, koje je predvodio državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković.

Tijekom razgovora hrvatskog izaslanstva i predstavnika više marokanskih ministarstava - industrije i trgovine, vanjskih poslova, financija i vanjske trgovine - istaknuta je obostrana želja za jačanjem gospodarske suradnje između dvije zemlje, koja je na nižim razinama nego što to pružaju objektivne gospodarske mogućnosti, izvijestili su danas iz Ministarstva. #L#

Tijekom posjeta Maroku od 25. do 30. rujna 2004. hrvatsko gospodarsko izaslanstvo održalo je prezentacije o hrvatskom gospodarstvu u Gospodarskoj komori Casablance i Federaciji udruge poslodavaca Maroka, posjetilo Agenciju za poticanje ulaganja, a održani su brojni pojedinačni razgovori između hrvatskih i marokanskih gospodarstvenika, kao i sastanci s marokanskim državnim tvrtkama s područja cestogradnje, željeznica i energetskog sektora. Potpisan je i ugovor RIZ Odašiljača s marokanskom državnom televizijom i radijem, vrijedan 3,5 milijuna eura.

Marokansko gospodarstvo je u razvoju, u uzlaznom trendu, ima potrebu za infrastrukturnim ulaganjima, što daje velike mogućnosti hrvatskim tvrtkama koje već imaju iskustva u cestogradnji, stanogradnji, izgradnji energetskih sustava i istraživanju nafte i plina, ocijenio je Vranković. Napomenuo je da je Maroko zemlja s niskom inflacijom i dobrom financijskom stabilnošću, odnosno sve poslovne projekte prate bankarski sustavi čime je zagarantirana sigurnost naplate.

U sklopu posjeta potpisan je i Sporazuma između HBOR-a i marokanske Agencije za osiguranje izvoza, čime je stvorena dodatna financijska potpora hrvatskim tvrtkama, koje žele plasirati svoje robe i usluge na marokansko tržište.

Vranković ističe i da je marokanska strana posebno zainteresirana za zajednički nastup hrvatskih i marokanskih gospodarstvenika na trećim tržištima.

Hina