Info servis

Razgovori hrvatskih i marokanskih gospodarstvenika

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, koje boravi u posjetu Maroku, na sastanku u Gospodarskoj komori Casablance predstavilo je gospodarsko stanje u Hrvatskoj, upoznato je sa gospodarstvom Maroka, a održani su i izravni razgovori između predstavnika marokanskih i hrvatskih tvrtki o mogućoj gospodarskoj suradnji, priopćeno je danas iz Ministarstva gospodarstva.

Na sastanku u Gospodarskoj komori sudjelovali su predstavnici 45 marokanskih i 13 hrvatskih tvrtki.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, koje od 27. do 30. rujna boravi u Maroku, vodi državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković.

Tržište Maroka je vrlo povoljno za ostvarivanje moguće poslovne suradnje između gospodarstvenika dviju zemalja. Marokansko gospodarstvo nalazi se na razvojnom putu nakon provedenih niza reformi u zakonodavstvu i opredjeljenja prema maksimalnoj liberalizaciji i privatizaciji gospodarstva, istaknuo je Vranković, dodajući kako je financijska stabilnost na vrlo visokoj sigurnosnoj razini.

Vranković naglašava i vrlo dobar prihvat hrvatskog izaslanstva, te ističe kako je potencijalna želja i namjera marokanske strane za gospodarskom suradnjom iznad očekivanja. Daljnji razvoj odnosa ovisi o spremnosti hrvatskih gospodarstvenika, njihovoj poslovnoj strategiji i konkurentnosti, kazao je Vranković.

Dio hrvatskog izaslanstva posjetio je i marokansku Agenciju za poticanje ulaganja koja je formirana prema modelu "one stop shopa", a koja je dostigla operativne mogućnosti da u roku 48 sati svlada sve birokratske zapreke i omogući osnivanje poduzeća.

U nastavku posjeta Maroku, hrvatsko gospodarsko izaslanstvo održat će niz sastanaka s predstavnicima Udruge poslodavaca u Casablanci, te ministarstvima industrije i trgovine, vanjskih poslova i vanjske trgovine.

Tijekom posjeta, u srijedu, 29. rujna, bit će svečano potpisan i Ugovora o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko.

Hina