Info servis

U Šibeniku potpisani ugovori o kreditiranju poduzetnika

Šibensko-kninska županija i Erste banka potpisali su danas dva ugovora o kreditiranju poduzetnika - prvi se odnosi na projekt lokalnog razvoja, u kojem Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, županije i poslovne banke kreditiraju razvoj poduzetništva, a u drugom je riječ o programu pod nazivom "Šibenski poticaj 2004", odnosno o posebnoj županijskoj kreditnoj liniji.

Šibensko-kninska županija jedna je od devet hrvatskih županija koje su prošlog tjedna u Ministarstvu gospodarstva potpisale ugovor o provedbi projekta "Lokalni projekti razvoja - poduzetnik", po kojem država i županije subvencioniraju kamate poduzetnicima za kredite za proizvodne programe ili za zapošljavanje novih radnika. Erste banka, s kojom je danas potpisan ugovor u Šibeniku, jedna je od osam poslovnih banaka, koje sudjeluju u tom državnom projektu.

Za razliku od toga, županijska kreditna linija prati poduzetnike, bez obzira na programe i, umjesto subvencioniranja kamate, plaća troškove obrade kredita. Rok otplate je do 12 godina, s kamatnom stopom ne većom od od 6 posto.

Ugovore su potpisali šibensko-kninski župan Duje Stančić i Željko Kevrić iz Erste banke, koja je praćenje poduzetničkog programa "Šibenik poticaj 2004" već osigurala 10 milijuna kuna.

Naše iskustva potvrđuju da je proizvodnih programa izuzetno malo. Puno ih je više u turizmu i uslužnim djelatnostima, pa su tome prilagođene kreditne linije, kazao je prigodom potpisivanja ugovora Drago Matić, pročelnik županijskog upravnog Odjela za gospodarstvo.

Hina