Info servis

Dolar na najvišoj razini u šest tjedana prema jenu

Dolar je danas na svjetskim tržištima zabilježio najvišu razinu u zadnjih šest tjedana prema jenu, koji je pritisnut padom cijena dionica na japanskom tržištu i rastom cijena nafte prema rekordnim razinama.

U takvim okolnostima dolar je nešto ojačao prema jenu, na 110,82 jena, nakon što je nakratko dosegnuo gotovo 111 jena. Ojačao je blago i prema euru, koji trenutno iznosi 1,2261 dolar.

Zabrinutosti glede visokih cijena nafte i pad službenog indeksa Nikkei Tokijske burze sedmi dan zaredom, pritiskali su japansku valutu. "Nastavak je to slabljenja japanskog tržišta dionica, a cijene nafte su i dalje prilično visoke", kazao je valutni analitičar u Bank of Tokyo Mitsubishi u Londonu Derek Halpenny. "Ponavljanje iz japanske središnje banke da će zadržati nulte kamatne stope čak i u uvjetima održivog rasta u Japanu potiče ulagače da ulažu drugdje", dodao je.

U odsustvu važnih američkih gospodarskih pokazatelja, od značajnijih podataka iz Europe izdvaja se indeks poslovne optimističnosti njemačkog ekonomskog instituta Ifo. On je u rujnu ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na mjesec ranije, u skladu s očekivanjima tržišta. "Svi budno prate njemačko gospodarstvo, no euro je prilično stabilan i treba više od ovoga da bi se značajnije mijenjao", kazao je Brian Hillard, viši ekonomist u Societe Generale u Parizu.

Euro je danas nešto ojačao prema jenu i trenutno iznosi 135,89 jena. Na jen danas nisu bitno utjecale promjene u japanskoj vladi, pri čemu se financijski i ministar gospodarstva nisu mijenjali.

Hina