Info servis

Skupa nafta potaknula prodaje dionica transportnog sektora

Gubicima na europskim burzama danas je predvodio transportni sektor, budući su cijene barela nafte iznad 49 dolara pritisnule dionice kompanija uvelike senzitivnih na cijene goriva.

U takvim je uvjetima londonski Ftse indeks do podneva oslabio 0,8 posto, na 4.543 boda. Frankfurtski DAX potonuo je nešto više od jedan posto, na 3.869 bodova.

Cijene nafte približavaju se ponovno rekordnoj razini od 49,4 dolara za barel, što pritišće zarade kompanija. Cijene nafte već su više od dva mjeseca iznad razine od 40 dolara. Vodeće gubitnice bile su tako dionice Lufthanse, oslabivši 2,1 posto te British Airwaysa, 1,3 posto. Spustile su se i cijene dionica automobilskih kompanija Renaulta, Volkswagena te DaimlerChrysera.

Osim toga, analitičari ističu da bi zarade europskih kompanija u trećem tromjesečju, na koje su već upozorili iz vodećih kompanija poput nizozemskog Unilevera, i švedskog Electroluxa, mogle dodatno razočarati. Sudeći po brojnim upozorenjima iz američkih korporacija, ni europske ne bi trebale po tome puno zaostajati.

"Napola puna ili napola prazna čaša? Visoke cijene nafte, pesimizam u vezi zarada, raznoliki gospodarski pokazatelji i političke neizvjesnosti i nadalje pritišću cijene dionica", ocijenio je strateg Nomure, Anais Faraj.

Vijesti iz najvećeg europskog gospodarstva nisu jednoznačne. Tako se Ifo indeks poslovne optimističnosti u rujnu gotovo i nije mijenjao u odnosu na mjesec ranije, a ekonomist tog instituta Klaus Abberger ističe kako trenutno nema dokaza snažnog zamaha u njemačkom gospodarstvu.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks oslabio 0,33 posto, na 10.859 bodova.



Hina